Gripa porcină a făcut două victime la Cluj-Napoca

La nivel național, 12 persoane au murit din cauza gripei porcine în perioada 8-14 februarie, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, iar două dintre decese au fost înregistrate în municipiul Cluj-Napoca.

H1N1-gripa-porcina_3

Potrivit INSP, numărul total al deceselor cauzate de virusurile gripale AH1N1 şi AH3 a crescut la 21.

În săptămâna 8-14 februarie, au fost înregistrate 12 decese noi la cazuri confirmate cu virus gripal, dintre care 10 cu AH1N1 și 2 cu AH3. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este de 21, potrivit INSP, dintre care 19 cu AH1N1 şi 2 cu AH3. Conform institutului, este vorba de 15 bărbați și 6 femei.

19 dintre persoanele decedate au avut condiții medicale pre-existente, 18 fiind nevaccinate. Cele mai multe decese s-au înregistrat la Bucureşti (10) şi Argeş (5). La Cluj-Napoca două persoane au murit din cauza gripei porcine.

Conform INSP, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS și pneumonii) la nivel național a fost de 91.244, cu 11,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (103.306) și apropiat de cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.127).

S-au înregistrat şi 43 de cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI), cu 8 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 12 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier, potrivit AGERPRES.

„Nu există gripă porcină, la noi, în România, evoluează gripă umană sezonieră. Evoluția la nivel național are încă o intensitate medie, încă se păstrează incidența în intervalul așteptat pentru această perioadă a anului. Există focare locale în Municipiul București și în câteva județe apropiate, în sudul țării unde pare că incidența crește”, a spus Adriana Pistol, într-o conferință de presă la INSP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.