Ediția a 15-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va debuta vineri, 27 mai, în Piața Unirii, cu o gală de deschidere în care va fi proiectat ultimul film al lui Nae Caranfil, „6.9 pe scara Richter”, de la ora 20:45.
În calitate de partener media al acestei ediții a festivalului, eClujeanul.ro a realizat un interviu în premieră și în exclusivitate cu regizorul Bogdan Mirică, proaspăt întors de la Cannes cu premiul FIPRESCI al criticilor de film din secțiunea Un Certain Regard pentru lungmetrajul său de debut, „Câini”, singurul film românesc prezent anul acesta în competiția oficială la TIFF.
Reporter: Care a fost sursa de inspirație pentru „Câini”?
Filmul e bazat pe o emoție pe care o aveam când eram mic și am copilărit la bunica mea la țară, unde de mai multe ori am văzut conflicte între localnici care erau foarte arbitrare, fără nicio cauză, fără nicio miză și fără să aibă un scop anume. De altfel, cred că acest lucru se mai vede pe la știri uneori.
Copil fiind am asistat la astfel de conflicte din acestea care mi-au dat un sentiment de frică și fascinație în același timp. Și asta m-a interesat în primul rând, să reușesc să translatez sentimentul acesta pe ecran. Povestea în sine am croșetat-o eu. Filmul nu e despre câini, e vorba de oameni.
Reporter: Cum vezi cinematografia românească în prezent?
Acum am fost la Cannes și erau trei filme românești în competiția oficială, adică e o nebunie, trei filme românești dintr-o industrie care nu există de fapt și într-o țară unde nu există cinematografe. Mi se pare un paradox faptul că există câțiva regizori care sunt atât de relevanți și atât de buni, pentru că ei sunt buni realmente, chiar dacă nu s-ar fi dus la festivaluri ei tot buni ar fi fost. Situația cinematografiei românești mi se pare paradoxală și inexplicabilă pentru mine, faptul că s-a ajuns atât de departe pornind de la nimic într-un fel.
Reporter: Care este filmul creat de un alt regizor român care te-a impresionat?
„Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, ar fi unul dintre ele, iar alte care mi-au plăcut au fost „Pădurea Spânzuraților”, „Marfa și banii”, „A fost sau n-a fost”.
„Există niște regizori români care îmi plac foarte mult și îi apreciez foarte mult, Cornel Porumboiu, Cristian Mungiu Cristian Puiu, Radu Jude, dar mă abțin de la a face comentarii despre alte filme făcute de oameni pe care îi cunosc”, a susținut Mirică.
Bogdan Mirică: Poți face un film despre orice atâta timp cât există sinceritate
„Cred că poți face filme despre orice atâta timp cât există sinceritate din partea regizorului, dacă nu vrei să manipulezi, dacă nu vrei să storci lacrimi cu orice preț și dacă nu păcălești, mi se pare că poți să faci film și chiar artă despre orice”, a mai declarat regizorul.
Reporter: Care a fost cel mai amuzant moment de la filmări?
„A fost o secvență lungă în rusește care a fost scoasă la montaj. În ziua când aveam filmarea unul dintre actori mi-a zis că el de fapt nu vorbește rusește prea bine și asta putea să aibă consecințe destul de dramatice asupra filmului, dar a picat la montaj din alte motive,pentru că nu mi-a plăcut mie, dar a fost amuzant la modul nasol, nu neapărat că am râs”.
Bogdan Mirică a declarat că se simte foarte bine știind că filmul său e singurul lungmetraj românesc din competiția TIFF 2016 și că are șanse să fie văzut de cât mai mulți oameni.
„Mă simt bine și mă bucur că are șanse să fie văzut de cât mai mulți oameni. Eu am mai fost la TIFF și e festivalul care e cel mai aproape de sufletul meu, am fost și la prima ediție, am mai fost cu un scurtmetraj cu care am și câștigat, am fost și în juriu. E un festival care chiar îmi place și cu care am crescut într-un fel. E foarte mișto publicul de la Cluj și sunt tare curios care va fi reacția lui la filmul meu și cum va fi primit”, a mai declarat Mirică.
Cât a durat realizarea filmului și care a fost bugetul lui?
„Filmarea a durat vreo 25 de zile, iar bugetul a fost undeva la 700-800.000 de euro pe care i-am strâns din România, Bulgaria, Franța și Qatar. Am avut foarte mare noroc cu Franța pentru că de acolo au venit cei mai mulți bani, în România inițial am luat foate puțini, dar se pare că francezilor le-a plăcut mai mult scenariul și au avut mai multă încredere în proiect”, a declarat Bogdan.
În încheiere, Mirică le-a transmis cinefililor clujeni „să vină să vadă cât mai multe filme românești și să vină cât se poate de deschiși și fără prejudecăți. Chiar cred că e un soi de film care poate să fie pe multe gusturi, are și componenta această românească, dar e și un film de genuri, care are și elemente de thriller și western. Cred că e film care să placă”, a susținut regizorul.
Bogdan Mirică a câștigat în 2011 premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj la TIFF, cu Bora Bora și este co-regizor al serialului românesc de succes „Umbre”.
TRAILER Câini (Dogs)
One thought on “INTERVIU-EXCLUSIV cu Bogdan Mirică, regizorul singurului film românesc din competiția oficială TIFF 2016, „Câini”, premiat la Cannes cu trofeul FIPRESCI al criticilor de film! „Poți face film despre orice atâta timp cât există sinceritate din partea regizorului””