Prietenie româno-maghiară la Cluj: acțiune de solidaritate inter-etnică în centrul orașului pentru cazul din Valea Uzului! „Fără manipulare, fără ură”

Un grup de clujeni româno-maghiari s-au adunat sâmbătă după-amiază, 8 iunie, în centrul orașului, în semn de solidaritate inter-etnică în urma cazului de pe Valea Uzului din Covasna.

Cei prezenți au venit cu pancarte cu mesaje scrise atât în limba română, cât și maghiară: „Sunt român, nu-s nimănui stăpân. Stau, liber, printre oameni liberi”, „Fără manipulare, fără ură” sau „Harghita pământ omenesc”.

Activistii clujeni Dumitru Cornel Vîlcu și Szakats Istvan au ținut discursuri de solidaritate in română si maghiară, susținând că acțiunea murdară de la cimitirul din Valea Uzului a fost una instrumentată politic cu scopul de a manipula opinia publică si a încerca să provoace un război inter-etnic.

După discursuri s-a plecat într-un marș pașnic până la primărie și Casa de Cultură a Studenților.

Mesajul inițial al acțiunii:

„Nu vom fi manipulaţi! 

Nu ne vom scuipa în faţă prietenii şi vecinii pentru că aşa vor nişte politruci în căutare de scandal şi voturi. 

Nu ne vom sacrifica liniştea din cauza isteriilor etnico-naţionaliste. 

Nu vom accepta violenţa şi provocările. 
Români, unguri, nemţi, romi, ce-om mai fi, suntem cetăţeni demni şi lucizi. 

Ieşim din nou în stradă pentru o Românie europeană, incluzivă, fără şovinism, rasism şi cult al urii.

HU
Kolozsváriak az interetnikus szolidaritásért!

Nem hagyjuk magunkat manipulálni!

Nem fogjuk leköpni a barátainkat és szomszédainkat csak azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják.

Nem fogjuk feláldozni a békénket az etno-nacionalista hisztéria oltárán.

Nem fogadjuk el az erőszakot és a provokációt.
Románok, magyarok, németek, romák vagy bármi más lennénk, öntudatos, tisztafejű polgárok vagyunk.

Ismét az utcára vonulunk, egy inkluzív, rasszizmus-, sovinizmus- és gyűlöletbeszédmentes, európai Romániáért. 

ENG

Cluj citizens for interethnic solidarity!

We won’t let ourselves be manipulated!
We won’t spit on our friends and neighbours only because the vote and scandal hungry few want us to.

We won’t sacrifice our peace on the altart of ethno-nationalist hysteria.

We don’t accept violence and provocation.
Romanians, hungarians, germans, roma or whatever else we may be, we are clear-headed, conscious citizens.

We go on the streets again, for an inclusive, European Romania, free of racism, chauvinism and hate-speech.

44 thoughts on “Prietenie româno-maghiară la Cluj: acțiune de solidaritate inter-etnică în centrul orașului pentru cazul din Valea Uzului! „Fără manipulare, fără ură”

  1. Nu e nimic de corectat .Mesajul e Harghita e locuita de oameni (unguri romani,tigani ,evrei-sunt oameni)Foarte bine folosit termenul „oameni ” pentru a face delimitarea de cei care instiga ,indiferent de ce etnie sau nationalitate apartin!

   1. scria in mod eronat „romanesc” in loc de „omenesc” cum a fost la eveniment, aia era de corectat.

    1. Eronat ,, românesc,,?! O prostie, o alta forma de manipulare, în avantajul Ungariei. Planeta Pământ este omeneasca, pamânt omenesc… Harghita este pământ românesc, asa cum Budapesta este pământ unguresc și Moscova pământ rusesc. S-au unit într-un protest niște români, din care unii aparținând etniei maghiare, dar tot români. Sub aburul frăției, românii și-au strigat slăbiciunea și etnicii maghiari retorica budapestana, apelând la lozinca vicleană ,, Harghita pământ omenesc”.

     1. İntregul Pamant … este omenesc … deşi animalele se poarta mai bine decat noi… asa ca Pamantul il merita ei … nu NOİ … cei care nu ştim sa ii aratam RESPECTUL CUVENİT . Aşa ca … pamantul nu este nici romanesc … nici unguresc sau de vre o alta etnie

     2. M-am lamurit in secunda cand l-am vazut pe rezistentul ala in imagini.
      Mai reduc si ei din tensiuni, inca nu sunt gata.

 1. Felicitari organizatorilor , desi si aici exista o usoara umbra de politicianism pri acest #rezist. Dar tot este mai bine decat ceea ce se intampla pe grupul Ardealul versus restul lumii , care uneori este de o violenta scrisa de neimaginat , violenta insotita de injurii si chiar de jigniri interetnice . Cel mai bine ar fi daca acest grup s-ar autodesfiinta , precum Internationala Comunista de la Moscova . Singura cale de recastigare a stimei si respectului reciproc este calea dialogului si a actiunilor comune . Nu spun ca in trecutul nu prea indepartat totul era bine si curgea lapte si miere in relatiile interetnice , dar cand vedeai in emisiunile Dialog pe aceeasi scena formatiuni culturale romanesti , maghiare , sasesti si chiar tiganesti ori ale altor conationali din Romania , parca iti crestea inima de bucurie si mandrie . Nu ca putem , dar trebuie sa reinstauram pacea interetnica si asta porneste de la cunoasterea si repectarea istoriei , a culturii si traditiilor fiecarei etnii in parte . Hai , ca se poate !!!!!

  1. Si UDMR sa dispara pentru csa nu exista Uniunea Democratica a Romanilor .Pina si hora unirii nu a fost accepata ca imn al Romaniei pentru ca are in versuri „Hai sa dam mana cu mana ,Cei cu inima Romana ,Iarba ra din holde piara,Piara dusmanii din tara”.Iar cum cei din UDMR s-au vazut ca avizati .

 2. Bravo,asa oameni buni care vietuti în acele zone,nu va lăsați manipulați de politicieni care preocupați de interesele lor,nu mai prevăd urmările grave ale acțiunilor lor…căutați pacea ,indiferent de etnie…trăim vremuri tulburi,secularizare,lepădare de credință etc…ajunge bătaia cea dreaptă a lui Dumnezeu, ..sa ne pocăim și sa trăim în pace și înțelegere. ..

 3. natie de sclavi ,hai sa facem ca in vest limba oficiala predata in institutii de stat restul particular , partide minoritare ca afara zero 1 reprezentant de minoritate

 4. Cel mai frumos raspuns dat de clujeni. Bravo dragilor. Niciodata ura n-a adus solutii bune pentru oameni.

 5. Hristos s, a inaltat. Nu romanii au pus lacate pe mormintele eroilor romani in ziua pomeniri lor nationale. Eroii sunt sacri pentru toti, nici mai sus nivi mai jos unii fata de altii. Nimeni nu are dreptul sa impiedice pomenirea eroilor in orice zi la orice ora indiferent de etnie.

  1. Asa e. PROVOCATORII trebuie sa renunte la actiunile lor. Cum sa pui lacat pe un cimitir International?!!! E de noaptea mintii.

 6. Vedeti, dumneavoastra… noi in Dobrogea suntem peste 20 de nationalitati… dar niciodata, nu am avut nimic de impartit, chiar si din cauza politicienilor… suntem vecini, prieteni, colegi, cunostinte… oameni de pe strada, dar nu exista ura interrasiala!

  1. Dar povestea în Ardeal este alta, mult mai dureroasă…Au fost masacre, sunt pretenții teritoriale, există interese și amestec din afara granițelor…Nu uitați de Traznea, de Ip …

 7. Va spun eu cu adevărat cine a fost acolo. Sunt clujean . O mână de maghiari și câțiva handicapați care doresc Ardealul autonom. Până și cel ce vorbește în română e maghiar. E o manipulare ieftină. Clujul nu e așa. Gândiți va că l-am avut primar pe Funar, doar pt naționalismul lui.

  1. plimba ursul dude, au fost diversi oameni acolo intr-o activitate anti-nationalism, atat maghiari cat si romani si posibil altele. Nu a fost altceva decat un mesaj anti-nationalist promovat, chiar daca unii ar avea alte intentii. Mesajul facut public a fost „hai sa nu ne dezbine cu manipulari ieftine pe linii etnice unii politicieni”.

   Au fost in schimb unii, ca tine, care au incercat, atat pe pagina evenimentului, cat, aparent, si aici, sa fure spotlightul si sa il branduiasca drept ceva toxic. Tind sa cred ca sunteti, probabil, niste nationalisti butthurt.

 8. „în semn de solidaritate inter-etnică în urma cazului de pe Valea Uzului din Covasna.”

  Baaai, unde e Valea Uzului, in Covasna???

 9. Dacă dacă și am băgat rezistul coada nu am încredere în această manifestare. Ce sunt îmbrăcată Valea Uzului,? Niște români au dorit să țină o ceremonie de ziua eroilor. Un grup de unguri extremiști care doresc separare pe criterii etnice în cimitir nu doreau ca românii să poată să țină o slujbă religioasă. E greu de înțeles cum să ajungi la ideea de extremism reciproc și alte prostii.

  1. Dacă și-a băgat rezistul coada nu am încredere în această manifestare. Ce s-ar întâmplat la Valea Uzului? Niște cetățeni români au dorit să țină o slujbă e religoasă de ziua eroilor, un grup de extremiștii unguri nu au dorit să iei oase să intre în cimitir. Lucruri sunt foarte simplă, nu există nicio vină reciprocă, provocări și teorii ale conspirației. Liderul UDMR care a organizat contramanifestație are toate vina.

   1. Tine minte ce s-a intamplat in 90!!! Nu s-a uitat acest lucru si nu se va uita vreodata! Din moment ce documente atesta clar ca acolo nu au existat never-ever inmormantati eroi romani, de ce s-au bagat niste „eroi” romani sa construiasca niste panarame de cruci ortodoxe peste mormintele unor nemiti, austrieci, maghiari? Ca sa vina unul cu barba deasa sa dea cu niste apa cu busuioc? Nu a fost si nu va exista pace interetnica niciodata in Ardeal atat timp cat valahia nu respecta tratate si nici macar autorizatii de constructii! Pasarea malai viseaza! Asa visati voi sa pastrati Ardealul mult si bine. Asta s-o credtei voi! Va veni vreamea, harta balcanica este deja redesenata, daca nu cunosti policita externa, moldova mult dorita de voi si care nici macar nu vrea sa auda de romania se va „duce” catre Rusia iar Ardealul va fi o tara independenta!

 10. Salutară acţiunea, aşa cum a fost prezentată…De bun simţ, logice, în spiritul înţelegerii şi bunei convieţuiri, lozincile…mai puţin cea cu „Jandarmeria învrăjbeşte România”…chiar nu înţeleg…iar tricoul cu #Rezist al unui participant mă duce cu gândul în altă parte…

 11. Eronat ,, românesc,,?! O prostie, o alta forma de manipulare, în avantajul Ungariei. Planeta Pământ este omeneasca, pamânt omenesc… Harghita este pământ românesc, asa cum Budapesta este pământ unguresc și Moscova pământ rusesc. S-au unit într-un protest niște români, din care unii aparținând etniei maghiare, dar tot români. Sub aburul frăției, românii și-au strigat slăbiciunea și etnicii maghiari retorica budapestana, apelând la lozinca vicleană ,, Harghita pământ omenesc”.

 12. Eronat – corect: ,, românesc,,! O prostie, o alta forma de manipulare, în avantajul Ungariei. Planeta Pământ este omeneasca, pamânt omenesc… Harghita este pământ românesc, asa cum Budapesta este pământ unguresc și Moscova pământ rusesc. S-au unit într-un protest niște români, din care unii aparținând etniei maghiare, dar tot români. Sub aburul frăției, românii și-au strigat slăbiciunea și etnicii maghiari retorica budapestana, apelând la lozinca vicleană ,, Harghita pământ omenesc”.

 13. Daca nu se impotriveau cinstirii eroilor romani si nu profanau crucile, nu se ajungea aici.

  Cert este ca Ministrul de Externe al Romaniei a spus ca e vorba de un cimitir international.

 14. De ce nu-i luați acasă la voi , dacă îi iubiți asa de mult???????
  Cand de-a lungul timpului și-au bătut joc de noi, nimeni nu a zis nimic, iar acum cand oamenii cu demnitate și cu dragoste de țară reacționează, voi vreți frăție?????
  Sunteți penibili !!!

 15. Oameni buni…Romani,Maghiari…nu va lasati manipulati de cativa instigatori. Am trait impreuna zeci de ani,in bine si rau, iar acum unii cu IQ zero cred,ca pot obtine ca sa se bata vecinii,sot-sotie unul cu altul ?? Cei din Ardeal inteleg mai bine ceea ce sugerez. Nimeni nu e mai presus ca altul. Si magharii si romanii sant oameni. Vedeti-va de treaba si respectati istoria,cultura fiecaruia,deoarece nu ne vom simti mai bine daca ne tragem de par,si nici de castigat nu avem cu ura. Daca va plictisiti mergeti si plantati un pom pe un deal,astfel contribuiti la inbunatatirea mediului inconjurator,sau ajuta un om cu dificultati si va veti simti mai bine. In urma razboaielor niciodata si nimeni nu a avut de castigat. Ardealul suntem NOI cei care locuim pe acest teritoriu. Aratati ca sunteti inteligenti, indiferent de nationaliatate. NOI impreuna,Romani,Maghiari si Sasi, mana in mana, putem face din bine si mai bine ci nicidecum, mai rau. Excludeti oamenii care habar nu au de istorie, de respect fara empatie. In viitor,orice ar fi sa fie in Ardeal o vom face impreuna,Romani si Maghiari in interesul comun,CI NU doar in interesul Maghiarilor sau Romanilor. Celor care nu le place, ca Ardelenii asa cum sunt ei cu Maghiari,Romani Sasi,Germani si Romi, traiesc in pace si dragoste,n-au decat sa se izoleze undeva in varful muntelui. Acolo nu vor avea de a face cu nimeni.
  Nu lasati ca imaginea Ramaniei sa fie amprentata negativ in vizorul lumii. Cu asa ceva dovedim din nou in vizorul lumii ca nu suntem copti pentru o tara democrata cu conceptii Europene astfel vom avea parte doar de dezavantaje. Desteptativa odata.

 16. Cimitirul de la Valea Uzului, profanat de autoritățile locale din Sânmartin cu bani din Ungaria

  Potrivit analizei ONCE, Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.

  Potrivit analizei ONCE, lucrarile de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.

  Primarul din Dărmănești a acționat legal în acest caz

  Potrivit MApN, începând cu anul 2018, Primăria oraşului Dărmăneşti, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 65.000 lei, lucrări prin care au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei, 50 de însemne de căpătâi (cruci creştine), un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumaţi în necropolă, opt catarge având arborate drapelele celor şapte state care au militari înhumaţi în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Ungaria) şi al UE, amenajând şi o alee de acces la monumentul central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.