ZIUA FILARMONICII. 65 de ani de muzică la Filarmonica de Stat „Transilvania”

În 4 decembrie 1955 avea loc primul concert al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta Maestrului Antonin Ciolan, fondatorul acesteia.

La 65 de ani distanță, publicul meloman este invitat să celebreze, chiar și în condițiile speciale impuse de această perioadă pe care umanitatea o traversează, Ziua Filarmonicii. 65 de ani de muzică.

Astfel, programul concertului inaugural din anul 1955 va fi redat, chiar dacă numai parțial, fără public în sală și cu doar o parte din orchestră, în cadrul evenimentului ce va avea loc azi, 4 decembrie 2020, începând cu ora 19.00.

Acesta va putea fi urmărit online pe pagina oficială de Facebook a Filarmonicii Cluj.

***

În toamna anului 1955, era înfiinţată, printr-un decret oficial al Consiliului de Miniştri al României, Filarmonica de Stat Cluj. Antonin Ciolan şi comisia pe care o prezida au ales toţi cei 75 de membri fondatori ai orchestrei, bucurându-se de excelenţii absolvenţi ai Conservatorului. Sub conducerea iniţială a lui Wilhelm Demian, orchestra a susținut concertul inaugural în 4 decembrie.

Era o zi de duminică, la ora 11.30. Programul concertului, sub bagheta lui Antonin Ciolan, a fost următorul: Preludiul la Maeştrii cântăreţi din Nürnberg de Richard Wagner, Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduţă, Concertul nr. 2 pentru pian de Serghei Rahmaninov (solistă fiind Silvia Şerbescu) şi Simfonia nr. 3 de Ludwig van Beethoven.

Așadar, ca și atunci, orchestra va cânta Beethoven, chiar dacă nu Simfonia a 3-a, ci un cvartet de coarde. Dar cântat de, posibil, cel mai bun cvartet din țară: Cvartetul Arcadia, din care fac parte membri ai Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

În al doilea rând, se încheie Anul Beethoven (250 de ani de la naştere) prilej cu care i se va acorda locul cuvenit, chiar dacă planurile mari legate de seria de concerte ,,Beethoven în ROGVAIV” nu au fost finalizate. Va fi păstrat din concertul inaugural Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduță, fiind o lucrare semnificativă pentru acea perioadă.

Iar Sigismund Toduță a fost și el una dintre marile personalități care au contribuit la evoluția Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Distins cu Premiul de Stat, în 1953, Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde reprezintă, alături de Passacaglia pentru pian, una dintre lucrările cele mai cunoscute ale lui Sigismund Toduţă pe plan internaţional, fiind interpretată pe scene din Europa, SUA şi America Latină. Însemnătatea istorică a Concertului, dincolo de a fi prima lucrare concertantă reprezentativă semnată de Toduţă, a fost întărită şi de interpretarea sa, pe 4 decembrie 1955, în cadrul evenimentului inaugural al Filarmonicii din Cluj, sub bagheta fondatorului ei, Antonin Ciolan.

Antonin Ciolan – profil

Născut pe 1 ianuarie 1883 la Iaşi, Antonin Ciolan a studiat la Berlin, Dresda şi Leipzig, unde a avut privilegiul să fie discipolul a doi dirijori de legendă: Arthur Nikisch şi Hans von Bülow.

Odată cu întoarcerea sa în ţară, s-a implicat, în calitate de profesor, apoi director al Conservatorului din Iaşi, într o activitate intensă de profesionalizare a învăţământului muzical românesc. În 1948, s-a stabilit la Cluj, unde, împreună cu soţia sa, pianista Eliza Ciolan, au devenit mentorii a numeroase generaţii de muzicieni care studiau, pe atunci, la Conservatorul „Gheorghe Dima”.

Dirijori ca Petre Sbârcea, Emil Simon, Ervin Acel, Liviu Comes şi Erich Bergel au făcut mai apoi cariere în România şi în străinătate. A fost numit dirijor al Orchestrei Simfonice „Ardealul” şi al Operei Maghiare de Stat. Existenţa de doar două stagiuni a Orchestrei „Ardealul” a creat premisele reuşitei de mai târziu: înființarea Filarmonicii de Stat Cluj, denumită ulterior Filarmonica de Stat „Transilvania”.

Dorinţa de perfecţiune, seriozitatea, exigenţa şi răbdarea maestrului Ciolan au făcut din orchestra clujeană un ansamblu solid, cu un sunet propriu şi cu o virtuozitate tehnică ce-i permitea abordarea şi celor mai dificile repertorii.

Directoratul lui Antonin Ciolan a durat pînă la moartea sa, pe 4 decembrie 1970, la un sfert de secol după ce dirijase concertul inaugural al Filarmonicii. I-a urmat la cârmă un alt muzician român de calibru, compozitorul Sigismund Toduţă.

Moştenirea lui Antonin Ciolan la pupitrul Filarmonicii „Transilvania” a fost dusă mai departe de doi dintre discipolii săi: Emil Simon şi Erich Bergel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.