20 septembrie: Noaptea Alba a Filmului Romanesc la Cluj

noaptea alba a filmului romanesc 2013Cea de-a 3-a editie a Noptii Albe a Filmului Romanesc va avea loc in acest an pe 20 septembrie.

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi. Numărul de spectatori înregistrați la edițiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone. Anul trecut, peste 8500 de spectatori s-au bucurat de filmele din programul Nopții Albe.

Editia a treia a pregătit spectatorilor o serie de proiecții speciale ale unor filme de referință pentru cinematografia românească. În 1993, regizorul Nae Caranfil își lansa primul lungmetraj din carieră, È pericoloso sporgersi, selectat în cadrul „Quinzaine des Réalisateurs” (Festivalul de Film de la Cannes) și distins cu patru premii internaţionale şi cu două premii naţionale: Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii „Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993; Premiul Special al Juriului şi Premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, Boule, Franţa, 1994; Premiul pentru Scenariu şi Premiul de Debut al Uniunii Cineaştilor din România, 1993.

O proiecție specială a unuia dintre cei mai importanți regizori ai Noului Val, la 20 de ani de la debutul său. Filmul va rula la Cinema Victoria.

Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii ușoare românești, Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani.

Cântăreață, compozitoare și textieră română de muzică ușoară-pop, folclor, actriță de teatru și film, realizatoare TV și Radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii românești, vocea inconfundabilă și farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiți artiști.

În film, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale este cel din Un film cu o fată fermecătoare (r. Lucian Bratu). Interpretarea ei plină de naturalețe va putea fi admirată la proiecţia specială din cadrul Nopţii Albe, tot la Cinema Victoria.

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor și o selecție a celor mai proaspete scurtmetraje, printre care Ca o umbră de nor, în regia lui Radu Jude, desemnat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo si la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), Claudiu și crapii (r. Andrei Tănase), Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri), În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – recompensat cu Premiul Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2013, My Baby (r. Luiza Pârvu) sau Bad Penny (r. Andrei Cretulescu).

Selecția de scurtmetraje va fi proiectată la Casa TIFF, alături de Turn Off the Lights, un documentar în regia Ivanei Mladenovic, prezentat la Festivalul de la Tribeca în 2012. După ce au petrecut câţiva ani în spatele gratiilor, trei tineri redescoperă realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de romi în care trăiesc. Printre ei se află Alex, un personaj fascinant, cu o atitudine deranjant de blazată faţă de violenţă, femei şi sentimentul de vină. Alex şi foştii lui colegi de închisoare reuşesc să se reconcilieze cu lumea exterioară, în ciuda dilemelor de moralitate cu care se confruntă.

Programul Nopții Albe a Filmului Românesc 2013 va fi disponibil în curând pe site-ul www.romfilmpromotion.ro si pe pagina de facebook a evenimentului: www.facebook.com/NoapteaAlba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.