60 de zile de la primul caz de COVID 19 în România!

Primul caz de COVID-19 (coronavirus) din România a fost confirmat pe 26 februarie, iar sâmbătă, 25 aprilie, s-a împlinit ziua cu numărul 60 de epidemie în România și avem 10.635 de cazuri.

În China, coronavirusul deja făcuse ravagii, iar virusul era deja de aproape o lună în Europa atunci când s-a confirmat primul caz cu noul coronavirus în România.

Se întâmpla pe 26 februarie 2020 la un tânar de 20 de ani din judeţul Gorj contact al unui Italian care fusese confirmat cu COVID 19.

De atunci şi până azi au trecut 60 de zile, în care numărul de infectaţi a ajuns 10.635, iar 579 de persoane şi-au pierdut viaţa.

„Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează în dinţi de ferestrău. La evaluare faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină …”, a declared epidemiologul Geza Molnar pentru MEDIAFAX.

Faptul că la noi epidemia este în platou, înseamnă nu a crescut brusc cu cazuri multe apărute de la o zi la alta. Lucru care este confirmat de cifre.

Cum stăteau alte state europene în ziua 60 de epidemie?

În Italia, ţara cea mai lovită din Europa de COVID-19, primul caz a apărut pe 15 ianuarie. Pe 30 martie, Italia era în ziua 60 de epidemie, iar cifra celor îmbolnăviţi era de 105.792 de cazuri.

Franţa, pe 24 ianuarie a fost primul caz cu noul coronavirus confirmat, iar în ziua 60, erau 22.304 oameni infectaţi cu COVID-19.

Pe teritoriul Spaniei primul bolnav este confirmat pe 31 ianuarie, iar pe 29 martie, la 60 de zile de la debutul epidemiei, erau 80. 110 cazuri.

Dacă este să ne uităm pe cifre vom vedea că România în ziua 60 a epidemiei are de zece ori mai puţin cazuri decât avea Italia în aceeeaşi zi, de opt mai puţin decât Spania şi jumătate din cât avea Franţa.

Explicaţiile experţilor din sănătate este că măsurile de distanţare social luate din timp, după ce autorităţile au văzut ce se întâmplă în alte state din Europa au avut rezultate. Totodată aceştia nu exclude ca şi în România numărul de cazuri să crească brusc, dacă oameniii nu vor fi responsabili şi nu vor respecta în primul rând normele de igienă şi nu vor purta mască atunci când ies din case.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.