A murit Nelson Mandela, „parintele natiunii” sud-africane

Nelson Mandela, eroul luptei anti-apartheid, a incetat din viata joi, la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, in direct la televiziunea publica. Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, avea 95 de ani.

nelson mandela

Nelson Mandela „s-a stins”, a declarat Zuma, inainte de a aduce un lung omagiu fostului presedinte sud-african, relateaza AFP. „Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat”, a adaugat el, anuntand ca drapelele vor fi coborate in berna incepand de vineri si pana la inmormantare.

Anterior, televiziunea publica informase ca presedintele sud-african Jacob Zuma se va adresa in scurt timp natiunii cu privire la „o problema de importanta nationala”.

Nelson Mandela era ingrijit la domiciliu din 1 septembrie, de o echipa de 22 de medici, dupa ce a fost internat timp de aproape 3 luni pentru o infectie pulmonara.

Problemele pulmonare ale lui Madiba (numele de trib al liderului care a condus campania impotriva apartheidului) au fost probabil legate de sechelele unei tuberculoze, contractate in timpul detentiei din insula-inchisoare Robben Island, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani in care a fost inchis.

Bibliografie

Nelson Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918. Vorbitor al limbii xhosa, tragandu-se din familia regala a tribului Thembu, Mandela a urmat cursurile Universitatii Fort Hare si ale Universitatii din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.

Traind in Johannesburg, el s-a implicat in politica anti-colonialista, devenind membru al Congresului National African si fiind unul dintre intemeietorii African National Congress Youth League, organizatia de tineret a partidului. Anul 1948 a marcat venirea la putere a Partidului National, care a inceput aplicarea apartheidului. Mandela a dobandit notorietate in 1952, in cadrul asa-numitei Defiance Campaign against Unjust Laws (Campania de nerespectare a legilor injuste), o initiativa pasnica de nesupunere civila. In 1953, a devenit conducatorul organizatiei partidului in regiunea Transvaal, functie in care a supervizat conferinta Congress of the People din 1955, in cadrul careia s-a format o coalitie de partide opuse apartheidului, cu ANC-ul in frunte. Lucrand intre timp ca avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revolta. Alaturi de conducerea partidului, a fost judecat intre 1956 si 1961 pentru tradare, insa nu a fost condamnat.

Desi fusese initial un adept al opozitiei pasnice, si-a revizuit pozitia, devenind cofondator Umkhonto we Sizwe, factiunea armata a Congresului National African, care este responsabila pentru un numar de atacuri cu bomba impotriva guvernului. Arestat in 1962, a fost condamnat pe viata la 12 iunie 1964, fiind eliberat dupa 27 de ani de inchisoare, la 11 februarie 1990, in urma unei campanii internationale de lobby pentru cauza sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.