Adina Pintilie, regizoarea filmului „Touch me not”, la TIFF 2018 – „Procesul de cunoaştere a intimităţii personale nu se va termina niciodată”

Echipa filmului „Touch me not / Nu atinge-mă”, premiat cu „Ursul de Aur” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, a venit sâmbătă după-masă, 2 iunie, la ultima întâlnire de la TIFF Lounge a ediţiei a 17-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a vorbit, timp de aproape două, despre provocările acestui film şi experienţe. Pentru că întreg filmul a fost despre experienţa actorilor de a-şi învinge proprile limite ale intimităţii personale.

Regizoarea filmului, Adina Pintilie, alături de actorii Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann şi Hanna Hofmann au dialogat cu publicul cinefil şi au răspuns cu lux de amănunte întrebărilor celor prezenţi despre controversatul şi incitantul film care a adus României prestigiosul trofeu „Ursul de Aur” la Berlin.

„Touch me not” este un film provocator, captivant şi care a generat un interes uriaş în lumea filmului românesc şi internaţional, iar tematica care stă la baza acestuia este explorarea intimităţii personale ale artizanilor care au acceptat să fie parte din acest proiect cinematografic. Este un film aflat la graniţa între realitate şi ficţiune, după cum susţine şi regizoarea, care oferă o altă perspectivă adâncă asupra vieţii personale ale personajelor.

Ambele proiecţii „Touch me not” de la TIFF s-au desfăşurat cu sala arhiplină, atât de la Cinema Victoria, cât şi de la Casa de Cultură a Studenţilor.

„Cred că procesul de cunoaştere a intimităţii nu se va termina nciodată, viaţa este plină de surprize. Am început acest proiect prin găsirea de minţi deschise care să se alăture, care să aibă abilitatea şi curajul de a-şi împărtăşi intimităţile cu privitorii. Am început cu câteva exerciţii, un fel de mici jurnale prin care am încercat să simt abilitatea lor de a intra într-o zonă inconfortabilă şi să împărtăşească totul în faţa camerei, iar pe baza acestui jurnal i-am invitat la un lung şi istovitor interviu la care nu ştiau la ce să se aştepte. Am avut nevoie de asta pentru a-i înţelege şi a înţelege cât de deschişi pot fi”, a declarat regizoarea Adina Pintilie în deschiderea dezbaterii de la TIFF Lounge.

Cei patru actori prezenţi la Cluj-Napoca şi-au împărtăşit experienţele personale trăite la turnarea acestei pelicule şi au fost foarte încântaţi de oportunitatea pe care au avut-o de a juca în acest film. Aceştia au susţinut la unison că a fost o experienţă care i-a ajutat să se descopere mai mult pe sine.

„Vreau să lansez o invitaţie la dialog pentru că sunt de părere că acest film poate merge mai departe de sala de cinema şi să incite la discuţie. De asta avem echipa aici, vrem să vedem cum functionează acest lucru pentru că ne dorim să călătorim prin lume şi să avem dezbateri pe această temă”, a spus regizoarea.

Prezent la Cluj-Napoca, solistul Tudor Chirila a luat şi el partea la discuţia despre „Touch me not” la TIFF

Filmul „Touch me not / Nu atinge-mă” va intra în cinematografele din România în această toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.