Adrian Dohotaru, activist de mediu: „Someșul poate crea cel mai important culoar de mobilitate verde-albastru din România”

Activistul de mediu Adrian Dohotaru, fost deputat independent, este un militant pentru dezvoltarea râului care tranzitează Cluj-Napoca, prin asociația pe care o conduce, Someșul nostru.

Acesta a fost invitat alături de fostul deputat Horia Nasra în emisiunea online AGORA de pe Curierul de Cluj în care a fost pusă în dezbatere situația proiectelor de urbanism ale Clujului, dar și betonarea agresivă și perspectiva verde a orașului.

Dohotaru a vorbit și despre proiectele care vizează râul Someș, despre care susține că ar putea crea cel mai important culoar de mobilitate din România.

„Ce vrem de la Someș? Noi credem că se poate crea cel mai important culoar de mobilitate, cel mai important culoar verde-albastru din România. Pentru că geografia Clujului e de asemenea natură încât majoritatea localităților sunt la Someș, avem Gilău, Florești, Cluj-Napoca, Apahida, Bonțida, Jucu, Gherla sau Dej. Poți lega tot județul la Someș, să fie o axă ecologică.

Asta exista și în planurile de dezvoltare la nivel metropolitan. Am reușit să convingem autoritățile să urgenteze acest proiect care în momentul de față e în lucru, în proiectare de la Gilău la Apahida. Vorbim de 80 km de piste de biciclete și nu doar, ci de alei pietonale, spații verzi.

E bine să avem discuții despre cum putem renatura Someșul, iar unde nu avem copaci să păstrăm aceste habitate de zăvoaie care sunt importante, de luncă, să avem anumite arii naturale.

În această ofertă generoasă pe care o facem pentru a scoate oamenii din traficul auto și de a-i duce în zone de oaze, există și această zonă industrială despre care noi credem, așa cum crede și primăria sau dezvoltatori privați, că zona respectivă trebuie restructurată urban și trebuie construcții acolo, dar una e să credem la nivel de principiu că trebuie construit acolo și se pot muta zeci de mii de oameni în viitor acolo, și alta e cum se face. „, a declarat Dohotaru la AGORA.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.