Alianța USR-PLUS cere noi urne de vot în Diasporă: „Statul român eșuează în a asigura exercitarea dreptului fundamental la vot”

Alianța 2020 USR PLUS cere noi urne de vot pentru Diaspora și facem apel la calm. Sunt mii de oameni care așteaptă să voteze în Diaspora, iar urnele de vot sunt, la propriu, neîncăpătoare. Procesul de votare a fost suspendat în Madrid pentru că buletinele de vot nu mai aveau unde să fie introduse. În afara secției de vot tensiunea este imensă, după experiența din 2014, când cetățenii români din Diaspora nu au putut vota la timp.

Deși delegații Alianței 2020 USR PLUS au solicitat obținerea unor dispoziții clare din partea Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate, președinții secțiilor de vot întârzie această procedură.

Românii din Diaspora se simt din nou păcăliți, iar statul român eșuează în a asigura exercitarea dreptului fundamental la vot. În lipsa unor soluții oficiale, suntem în situația în care Alianța 2020 USR PLUS a solicitat tuturor membrilor din Madrid să încerce să calmeze tensiunea de la cozile la vot, pentru a evita blocarea pe termen lung a procesului de vot.

Solicităm ferm autorităților române să urgenteze procesul prin care sunt puse la dispoziția cetățenilor care votează în secțiile din Diaspora noi urne de vot și să ia toate măsurile necesare pentru urgentarea procesului de vot. Orice încălcare a dreptului de vot va fi pedepsită potrivit legii, iar noi ne vom asigura că toate situațiile de acest tip vor fi aduse la cunoștința autorităților.

În același timp, facem un apel la calm către toți cetățenii români care așteaptă să voteze în străinătate. Orice incidente pot duce la delegitimarea votului românilor, iar cei cărora le este frică de vot au un interes mai mare decât oricând să facă acest lucru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.