Amera Tower, prima clădire „verde” din Cluj-Napoca

Amera Tower – prima clădire verde din Cluj, certificată energetic de LEED

Clădirea de birouri Amera Tower de pe Calea Baciului este prima locaţie din Cluj-Napoca certificată energetic de US Green Building Council. Aceasta are 46 de etaje şi este, deocamdată, cea mai înaltă clădire din oraş. Halele Nokia din Jucu au fost primele construcţii care au obţinut un astfel de certificat.

Amera Tower dispune, pe lângă cele 11 etaje unde îşi desfăşoară activitatea mai multe firme din oraş, şi de o parcare de 135 de locuri supravegheată video, la parter un restaurant cu o capacitate de 150 de locuri şi o cafenea de 80 locuri, singurul loc de altfel destinat fumătorilor, iar pe acoperiş este amenajată o terasă de 300 locuri. Suprafaţa totală a imobilului este de 8.973 metri pătrați.

Această clădire este cea mai înaltă din Cluj-Napoca şi a primit recent certificatul LEED (Leradership in Energy and Environment Design) de la US Green Building Council, în urma unui demers coordonat de prof. univ. Gheorghe Bodea, care durează de un an şi jumătate, iar acest certificat le-a adus o reducere a impozitului anual cu 50%.

Clădirile „verzi” primesc acest certificat deoarece folosesc soluţii moderne pentru izolaţii, contorizarea eficientă a consumurilor, instalaţii neconvenţionale pentru producerea energiei, sisteme de încălzire, de aer condiţionat, de tratare a aerului, de iluminat sau de protecţie a incendiilor.

„Mai demult, o clădire era privită din prisma a trei elemente, arhitectură, structură și instalații. Astăzi însă, arhitectura este la bază, ca și căutare a frumosului, iar restul e tehnologie. Dacă vom înțelege acest lucru, atunci vom avea mai multe clădiri verzi”, a afirmat profesorul Bodea.

Doar trei mari certificări de eficiență energetică sunt recunoscute în întreaga lume – LEED în SUA, DGNB în Germania și BREEAM în Marea Britanie. Certificarea LEED are un sistem de rating de la 0 la 100 de puncte şi patru trepte de clasificare: Certificat (40-49 puncte), Silver (50-59 puncte), Gold (60-79 puncte) şi Platinum (peste 80 puncte). Amera Tower a obținut 69 de puncte.

Sursa: Adevărul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.