APMGR cere președintelui si primului ministru al României să intervină pentru salvarea industriei medicamentelor generice

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita Presedintelui Klaus Iohannis si Primului Ministru Victor Ponta sa se implice pentru gasirea urgenta a unor solutii pentru salvarea industriei de medicamente generice, o industrie strategica pentru Romania care de trei ani se afla intr-o criza fara precedent. 

medicamente

Suprafiscalizarea industriei farmaceutice, aplicarea injusta a taxei clawback pentru producatorii de medicamente generice, precum si interpretarea eronata si neconcurentiala a metodologiei de calcul a preturilor pentru medicamentele generice au devenit complet nesustenabile si vor duce inevitabil la intrarea in colaps a fabricilor din Romania, care nu vor mai putea sustine punerea pe piata a unor medicamente al caror pret este sub costul de productie. 

In ultimii trei ani am semnalat constant situatia critica in care se afla producatorii de medicamente generice, am epuizat toate caile de dialog cu autoritatile relevante, care ar putea sa indrepte situatia, insa nu s-a luat nicio masura reala, cu un impact clar. Suntem in punctul in care numai interventia celor mai înalte foruri de decizie poate preveni falimentul industriei farmaceutice locale”, a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

Restrangerea productiei locale de medicamente va duce cu timpul la detehnologizarea fabricilor romanesti, care se vor limita la a produce numai medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, singurele care mai raman înca profitabile. „In lipsa aplicarii unor masuri urgente care sa corecteze cadrul de reglementare discriminator din prezent, Romania risca sa devina eminamente un importator de medicamente, lucru extrem de daunator pentru economie si periculos în cazuri de forta majora,” a mai declarat Damian. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.