Aqua Park şi bază sportivă pentru „U” Cluj, două proiecte propuse de primărie pe terenul fostei pepiniere Becaş din Gheorgheni

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local de miercuri, 28 februarie, primarul Emil Boc a propus alături de viceprimarul Dan Tarcea și echipa executivă, un nou proiect major de investiții pe care Primăria municipiului Cluj-Napoca îl susține și care cuprinde 2 obiective importante pentru Cluj: realizarea unui Aqua Park și realizarea unei baze sportive de performanță pentru fotbal, în zona actualei Bazei sportive Gheorgheni.

În această zonă a orașului a fost identificat un teren în proprietatea municipiului care este în acest moment liber de sarcini, cu destinație zonă verde de agrement/parcuri sportive, pe locația fostei pepiniere Becaș (lângă „Cartierul Armatei”). Suprafața totală este de 16.5 hectare – conform extrasului de carte funciară pe care îl avem. Terenul este administrat de RADP Cluj-Napoca, regie aflată în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca. Este momentan singurul teren pe care municipalitatea il are la dispozitie pentru un asemenea proiect, solicitat de comunitatea clujeană pe parcursul timpului.

Din cele 16 hectare, o suprafață de aproximativ 12 hectare poate fi alocată construirii unui Aqua Park cu dotări moderne, iar pe restul suprafeței de 4 hectare avem în vedere amenajarea unei baze sportive pentru performanță, pentru fotbal, pentru U Cluj, dar și celelalte echipe care au performanță.

În privința noii baze sportive, subliniez că am pornit de la premisa că cea mai importantă datorie față de sport, a autorităților locale, este să creeze infrastructură sportivă. Acum, la Cluj-Napoca, avem un stadion și o sală polivalentă la standarde europene, dar trebuie să creăm mai multe baze sportive pentru a susține sportul de performanță în orașul nostru.

În ceea ce privește sportul de masă, exista complexul din Gheorgheni, unde clujenii au acces liber la cea mai modernă bază sportivă din istoria Clujului. Pe acest model, „în oglindă”, dorim să realizăm o bază sportivă și în cartierul Mănăștur (zona „La Terenuri”), astfel încât să încurajăm cât mai mulți clujeni să facă mișcare și să oferim facilități moderne pentru timp liber și sport.

„Am prezentat mai multe informații despre proiectul noii baze sportive, configurația, respectiv dotările pe care le avem în vedere (facilități specifice unui complex sportiv pentru performanță), în deschiderea ședinței de Consiliu Local de astăzi. De asemenea, am subliniat că această bază sportivă poate fi realizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca, de la bugetul local al orașului”, a precizat edilul.

Partea care ține de realizarea Aqua Park-ului presupune costuri mult mai mari, care pot ajunge la 15-30 milioane euro. Proiectul cuprinde două zone de bazine, la interior și exterior, cu cel puțin două bazine de dimensiuni mari, variate tobogane, spa, spațiu pentru copii cu bazine adaptate pentru cei de vârste mici, locuri de joacă special amenajate etc. Viziunea preliminară a municipalității este să realizăm acest proiect în parteneriat cu o firmă privată, care să fie selecționată în baza procedurilor de achiziție publică, municipalitatea urmând să concesioneze terenul stabilit către firma privată selectată transparent.

Astfel, următorii pași necesari în vederea construirii acestor două obiective de infrastructură în zona Bazei sportive Gheorgheni sunt realizarea unor studii (fezabilitate, oportunitate) și a unui masterplan, în baza cărora autoritatea locală să poată realiza parteneriatul cu un investitor pregătit să dezvolte proiectul pentru Aqua Park. Cred că este un proiect pe care mulți clujeni îl așteaptă și mulțumesc Consiliului Local pentru susținerea acestei prime etape în realizarea investiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.