Ar putea scădea vârsta legală pentru donarea de sânge la 17 ani, în urma unei proiect de lege al USR

Trei deputați USR au depus un proiect de lege care urmează să fie adoptat și presupune că tinerii care au împlinit 17 ani vor putea dona sânge.

Deputaţii USR Diana Stoica, Oana Ţoiu şi dr. Adrian Wiener au depus un proiect de lege pentru creşterea implicării tinerilor în donarea de sânge prin scăderea la 17 ani a vârstei legale pentru donarea de sânge. Adolescenții ar urma să poată dona dacă au acordul scris al părinţilor sau al tutorelui legal şi cu întrunirea tuturor condiţiilor de eligibilitate medicală.

„În România este zilnic nevoie de cel puțin 1.000 litri de sânge pentru transfuzii. 1 din 3 pacienți nu primește sângele necesar la timp.

Cum ar fi dacă am permite tinerilor ca, încă de la 17 ani, să poată dona sânge? Cu acordul părinților/tutorelui și cu întrunirea criteriilor fiziologice, tinerii ar putea salva vieți fără să aștepte vârsta majoratului.

Suntem convinși că există mii de tineri empatici, gata să își ajute semenii și să contribuie activ la construcția societății”, declară medicul Adrian Wiener, deputat USR, într-o postare pe Facebook.

Deputatul menționează și că „în SUA, 3% din donatori sunt din segmentul de vârstă 16-18, dar sângele donat de ei reprezintă 10% din total”.

România s-ar alătura astfel unor state precum SUA, Canada şi Marea Britanie în care tinerii pot să doneze.

Avem doar jumătate din sângele necesar zilnic în spitale şi soluţia este dublarea numărului de donatori, precum şi frecvenţa donărilor. Tinerii au o frică mai mică de nou şi 40% dintre adolescenţi au contribuit, voluntar, deja, în ultimii trei ani de crize de pandemie şi refugiaţi. Sperăm să declanşăm la această vârstă, mai apropiată de idealuri, un comportament civic de donatori care să ţină toată viaţa şi poate să declanşeze comportamente civice şi la părinţii lor şi în grupul social. Am învăţat din experienţa SUA, Canada şi UK, care au deja această posibilitate de donare, şi ne-am consultat şi cu Federaţia Patronală a Cabinetelor Medicilor de Familie, care pot deveni vectori de mobilizare pentru donare în general şi sfătuitori buni pentru ei”, precizează Oana Ţoiu, deputat USR, potrivit Mediafax.

„În fiecare clipă, mama cuiva, bunicul cuiva, iubita cuiva are nevoie de sânge pentru a supravieţui. România se confruntă cu o criză de sânge de ani buni. Doar 2% din populaţie donează sânge. Media europeană este de 6%. Am avea nevoie de 4% pentru a acoperi nevoia”, afirmă Diana Stoica, co-iniţiatoare a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.