Asociața Korzo îi cere primarului Emil Boc explicații printr-o scrisoare deschisă pentru distrugerea monumentelor istorice din centrul orașului

Primăria municipiului Cluj-Napoca a demarat o amplă acțiune pentru eliminarea elementelor de pe imobilele istorice din centrul orașului care prezintă un pericol pentru trecători, iar mai mulți clujeni au reacționat pe rețelele sociale, cerându-i explicații primarului pentru distrugerea fațadelor monumentelor orașului.

interventie isu cluj

Asociația Korzo se adresează Primăriei cu scrisoarea deschisă atașată, prin care solicită explicații privind intervențiile necorespunzătoare.

Stimate Domnule Primar Emil Boc,

În cunoștința faptului că fațadele deteriorate ale imobilelor istorice din Cluj-Napoca reprezintă un pericol considerabil pentru trecători, nu suntem de acord cu măsurile de urgență aplicate de către Primărie şi Consiliul Local pentru remedierea acestei probleme.

Din această cauză, Vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

 1. Care au fost specialiștii consultați care au aprobat aceste măsuri? Dețin aceștia calificarea specială necesară pentru luarea unor astfel de decizii?
 2. De ce nu s-a consultat Comisia Națională a Monumentelor Istorice pentru monumentele de categoria A?
 3. Care au fost criteriile pe baza cărora s-au ales clădirile considerate periculoase? Care este lista completă a acestor clădiri?
 4. Din cauza îndepărtării parțiale a tencuielii și mai ales a elementelor de la nivelul cornișei și acoperișului, degradarea clădirilor se va accelera, iar sub influența factorilor meteorologici, acestea vor fi şi mai expuse. Care sunt soluțiile preconizate pentru aceste consecințe?
 5. S-a efectuat o documentație de specialitate detaliată pentru o restaurare ulterioară a fiecărei clădiri în parte?
 6. În ce mod și în care dintre cazurile în care s-a acționat deja, intervenția a presupus extragerea atentă a elementelor decorative,fără deteriorarea lor ireversibilă, astfel încât acestea să poată fi reutilizate în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare?
 7. Ați solicitat colaborarea și prezența pe teren a unei echipe multidisciplinare specializate în monumente istorice(arhitecți și istorici de artă)?
 8. În ce mod și în care dintre cazurile în care s-a acționat deja, intervenția a fost documentată riguros, de către specialiști, cu fotografii detaliate a ceea ce se îndepărtează și se pierde?
 9. Ce fel de soluții alternative s-au luat în discuție? Există exemple pozitive în cazuri similare (de exemplu, în Sibiu clădirile au fost restaurate într-un mod adecvat, în Oradea fațadele degradate au fost acoperite cu plasă protectoare). De ce nu s-au luat în considerare astfel de variante înaintea demarării acțiunii de îndepărtare brutală și definitivă a tencuielii și ornamentelor?
 10. Vor fi trase la răspundere persoanele care au aprobat şi care au executat intervențiile distructive?

În așteptarea răspunsului oficial şi public la întrebările de mai sus,

Asociația Korzo

One thought on “Asociața Korzo îi cere primarului Emil Boc explicații printr-o scrisoare deschisă pentru distrugerea monumentelor istorice din centrul orașului”

 1. Continuator fidel al politicii de eliminare a diferențelor dintre sat și oraș, trasată de către secretarul general al Partidului Comunist Român și președintele al Republicii Socialiste România, tovarășul Nicolae Ceaușescu, primarul orașului Cluj-Napoca a pus în practică directivele Congresului al XIV-lea al partidului. În acest fel rămășițele burghezo-moșierești vor dispărea pentru totdeauna afirmând încă odată victoria socialismului la orașe și sate. Sătenii din comuna Răchițele, mândrii de realizările celui plecat la oraș, din vatra satului au zis într-un glas: ,,Să fie dumnealui sănătos! Nu ni-l trimeteți-napoi că nu ne trebă! Să steie drăguțul de el, acolo la Cluj până l-om chema noi.” De aceiași părere sunt și toți cei oropsiți de soartă de pe urma guvernărilor interminabile ale celebrului răchițean, muncitori, țărani, intelectuali, întreprinzători, șoimi ai patriei, pionieri, uteciști care îi poartă o caldă amintire, și desigur sprintenii noștri pensionari care cu toții speră să fie reales demn urmaș al lui Funaryi György și Apostulul Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.