Asociația de Podiatrie va deveni membru al Federației Internaționale a Podiatrilor în 2016

Asociația de Podiatrie va deveni membru al Federației Internaționale a Podiatrilor (IPF/FIP) în cursul anului 2016, România, urmând să fie astfel reprezentată în cadrul organizației care în prezent numără 29 de tari membre la nivel mondial.

podiatrie

Primirea Asociației în cadrul Federației Internaționale a Podiatrilor a fost discutată de către dr. Norina Alinta Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie în timpul unei întrevederi cu Caroline Teugels, Director Executiv al FIP/IPF, cu ocazia Conferinței Anuale a Colegiului de Podiatrie ediția 2015 – 19-21 noiembrie 2015, Harrogate, Marea Britanie.

Susținerea Asociației de Podiatrie în demersurile sale de dezvoltare a competenței, specializării și meseriei de podiatru în România a fost oferită și de către Colegiul de Podiatrie din Londra și de către Societatea de Chiropodie și Podiatrie (SoCaP). Dave Dunning, Președintele Consiliul Societății de Chiropodie și Podiatrie (SoCaP) și Președintele Consiliului de Conducere al Colegiului de Podiatrie (Londra, Marea Britanie) și Joanna Brown, Director Executiv SoCaP și-au arătat deschiderea în a sprijini Asociația de Podiatrie în programele educaționale pe care urmează să le implementeze în România.

Colaborarea cu instituțiile britanice se va traduce printr-un aport informațional, din partea unor cadre didactice cu experiență în domeniul podiatriei și, totodată, de organizare, din punct de vedere al structurării programelor educaționale, inclusiv în perspectiva unei viitoare cooperări a Asociației de Podiatrie cu Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca.

„În procesul de formare a specialiștilor în podiatrie și de creare a acestei meserii în România, experiența internațională este determinantă. Disponibilitatea pe care au arătat-o instituții precum Colegiul de Podiatrie din Londra, Societatea de Chiropodie și Podiatrie în ceea ce privește susținerea Asociației de Podiatrie în implementarea programelor educaționale de podiatrie în România, prin oferirea de sprijin academic, din partea unor specialiști cu expertiză, precum și includerea Asociației de Podiatrie ca membru în Federația Internațională a Podiatrilor înseamnă o oportunitate pentru ca dezvoltarea podiatriei în România să fie una care să respecte cele mai înalte standarde profesionale”, a declarat dr. Norina Alinta Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.

În elaborarea programelor educaționale și de formare a specialiștilor podiatri în România, Asociația de Podiatrie va putea folosi TRIEPodD-UK – un program integrat de îngrijire a piciorului diabetic, considerat ghidul podiatrului în abordarea piciorului diabetic în Marea Britanie. Programul a fost creat în 2012 în urma colaborării dintre FIP, SoCaP și specialiștii TRIEPodD-UK pentru a standardiza competențele clinice de care este nevoie în îngrijirea piciorului diabetic, devenind un instrument de referință în evaluarea competențelor profesionale ale practicienilor în domeniul podiatriei.

Conferința Anuală a Colegiului de Podiatrie din acest an a reunit peste 1.400 de specialiști în podiatrie. Pe parcursul celor trei zile au avut loc conferințe plenare, sesiuni paralele de comunicări și workshop-uri. Temele de discuție ale acestei ediții au vizat subiecte precum: managementul riscului în podiatrie, podiatrie sportivă, podiatrie la vârstnici, diabet, patologie vasculară, managementul unui cabinet de podiatrie, podiatrie medico-legală, chirurgie podiatrică etc. Expoziția organizată în cadrul conferinței a găzduit peste 70 de expozanți cu produse și echipamente destinate podiatriei.

Podiatria a evoluat foarte mult în ultimii ani și a dobândit o importanță tot mai mare în arii de practică medicală diverse. Astfel, se observă o tendință de formare a unor specializări în podiatrie: podiatru specialist în pediatrie, în patologie musculo-scheletică, în sport, diabet etc.

În prezent, peste 100.000 de specialiști din 19 țări din lume practică podiatria, 13.000 dintre aceștia fiind în Anglia. Dezvoltarea acestei specialități medicale în România a început în aprilie 2015, odată cu înființarea Asociației de Podiatrie.

Asociația de Podiatrie își propune extinderea podiatriei și în România, pentru crearea competenței și a specializării în podiatrie în rândul asistenților medicali, precum și a creării meseriei de podiatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.