Astăzi e Înălțarea Sfintei Cruci

Biserica Ortodoxa Română sărbătorește astăzi, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Spre deosebire de alte praznice imparatesti, Inaltarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de Patimile si Moartea Mantuitorului.

inaltarea sfintei cruci

In ziua de 14 septembrie, calendarele crestine marcheaza sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Crucea pe care Mantuitorul Hristos a fost rastignit este pentru crestini obiectul unei cinstiri deosebite. Cultul Sfintei Cruci s-a dezvoltat mai ales dupa descoperirea ei la Ierusalim, in anul 326, de catre Sfanta Elena, mama Imparatului Constantin cel Mare.

In aceasta zi sarbatorim de fapt amintirea a doua evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusali­mului, in ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau intoarcerea Sfintei Cruci de la persii pagani, la anul 629, pe timpul imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci)din Ierusa­lim.

Fragmente din Sfanta Cruce sunt prezente in Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim, in Germania (Limburg an der Lahn), Belgia (Colegiul „Sf. Cruce” din Liege), Spania (Santo Toribio de Liebana), Franta (Saint Sernin de Toulouse; Capela „La Vraie-Croix” din Morbihan, Bretania; Anjou), la Biserica „Sfantul Vasile cel Mare” de pe Calea Victoriei, in manastirile Tiganesti si Caldarusani, la Manastirea „Panaghia Soumela” – Veria, Grecia si la Manastirea Xiropotamou (Muntele Athos) (www.crestinortodox.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.