Astăzi s-au împlinit 101 ani de la scufundarea Titanicului

TitanicPe 15 aprilie se împlinesc 101 ani de la scufundarea celebrului vas Titanic. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, cel mai mare pachebot din lume, la acea vreme, a fost înghiţit de apele Oceanului Atlantic, chiar la prima călătorie transoceanică.

Titanicul a plecat din portul Southampton într-o zi de miercuri, 10 aprilie 1912, la orele 12, cu intenţia de a cuceri pentru Anglia distincţia ‘Cordonul Albastru’ pentru cea mai rapidă călătorie cu vaporul peste Atlantic. Avea la bord peste două mii 200 de oameni, plus 900 de membri ai echipajului.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, vasul a ajuns în apele din Terra-Nova, la 400 de leghe marine de ţărm. La ora 23 şi 40 de minute, cei doi mateloţi de veghe i-au speriat pe ofiţeri cu mesajul alarmant: ‘Aisberg drept în faţă’. La o oră după, prora era deja sub apă, iar la 2 ore şi 40 de minute de la impactul cu aisbergul, vaporul s-a rupt în două, pe mijloc, şi s-a scufundat, la aproape 1.600 kilometri distanţă de destinaţia finală.

Peste 1.500 de oameni s-au înecat. Nava Carpathia, aflată în apropiere, a reuşit să salveze doar o parte din pasagerii naufragiaţi. În total au supravieţuit numai 703 persoane. Tragedia de pe Titanic a fost ecranizată în numeroase variante, cea mai cunoscută rămâne, însă, producţia lui James Cameron, din 1999, laureată cu 11 premii Oscar, cu Leonardo di Caprio si Jate Winslet în rolurile principale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.