Attila Biro, jurnalist de investigație, la Electric Castle: „Noi facem presă din pură convingere și din pasiune. RISE e locul unde scap de depresia din massmedia”

Unul dintre cei mai apreciați jurnaliști de investigații din România, Attila Biro de la Rise Project, a fost unul dintre invitații zilei de sâmbătă, 15 iulie, la EC Sessions, din cadrul festivalului Electric Castle de la Castelul Banffy din Bonțida. Acesta a vorbit despre jurnalismul de investigație, despre ancheta care îl vizează pe Liviu Dragnea realizată alături de colegii săi de la Rise Project, despre cum a pornit din 2013 acest proiect, precum și despre încrederea cetățenilor în presă.

Biro a declarat că principala sursă de finanțare pentru proiectul RISE Project vine în special din donațiile cititorilor și din bursele sau granturile pentru susținerea jurnalismului de investigație.

„Am început să fac presă în anul 2004, în Cluj, eram student la facultatea de jurnalism, ideea mea era și atunci ca și acum a a părut dintr-o curiozitate nativă, am fost întotdeauna curios să văd cum funcționează instituțiile statului, cum ne sunt cheltuiți banii, de ce și cum se iau deciziile cu impact. În primii ani am lucrat la ZIUA de Cluj m-am ocupat mai mult de instituțiile publice, o vreme am lucrat și pe parchete încercând să transmit cât mai mult din ce se întâmplă în spatele ușilor închise.

Una dintre cele mai brutate interacțiuni cu instituțiile publice și care mi-a marcat cumva cariera de jurnalist a fost în primele luni de când lucram la ziar, am ajuns să fac un interviu cu șeful poliției din Cluj. Am mers la el, cu câteva zile înainte începuse un mare scandal legat de prostituție și trafic de persoane, existând o serie de informații că și el era implicat în această rețea. Am ajuns acolo, fac un interviu și la un moment dat întreb așa cum este și normal, <Uitați este acest dosar în care apare și numele dumneavoastră>, în momentul acela m-a scos afară din biroul lui, m-a dat afară din sediul poliției și după 10 minute am primit un telefon de la unul dintre șefii ziarului care mi-a spus că voi fi dat afară de la ziar. Eu nu înțelegeam ce se întâmplă, ce am făcut, am pus o întrebare pe care era normal să o pun. După care am aflat toate legăturile și încrengăturile lor cu acest domn șef de poliție”, a spus Biro despre perioada sa de început în jurnalismul de investigație.

Despre experiența trăită la Hotnews, Gândul și Digi 24

„Am trecut prin mai multe redacții, la Hotnews, unde am lucrat foarte bine cu oamenii de acolo care încearcă să supraviețuiască într-un mediu destul de toxic, am trecut apoi la Gândul, un trust destul de mare coordonat de acest domn Adrian Sârbu, unde totul era tabloidizat, era foarte mult click-bait, dar aveam și o mică secțiune de semi-investigații, doar că și acolo am avut o interacțiune destul de brutală cu conducerea, în sensul că la un moment dat a început o anchetă penală împotriva lui Sârbu și dumnealui a ieșit cu un comunicat în care a spus niște neadevăruri, că ne hăituiesc procurorii, jurnaliștii nu pot să lucreze, ceea ce era fals, noi lucram și ne făceam treaba, apoi mi-am dat seama că  acest om vrea să se folosească de munca și numele noastre ca să își apere interesul lui personal. Nu mi s-a părut ok și în regulă, am luat atunci poziție, am avut un conflict cu dânsul, iar într-un final am plecat de acolo. După aceea am ajuns la Digi unde am lucrat la România Furată, nici în această televiziune nu functionează toate lucrurile ok, deși din afară pare că se văd lucrurile altfel. Și ei au probleme penale.

Vedem că media mainstream este destul de afectată de corupție, o vedem de cele mai multe că pornește de la finanțări, mulți bani venind din zone obscure și intrând în diverse instituții media. Adică nu funcționează pe bază de performanță.  La noi piața media a fost denaturată tocmai pornind de la sursele de finanțare. Și de aici am ajuns la o neîncredere în tagma noastră, a jurnaliștilor, de asta de foarte puține ori vezi o coeziune și o voce comună venind din partea noastră”, a mai susținut Attila Biro. 

Despre RISE Project

„E locul unde scap puțin de această depresie din zona massmedia. RISE a fost început în 2013 de către cei mai buni jurnaliști de investigație din România și Balcani, care au început acest proiect destul de unic la acea vreme. Ideea lor a fost să scrie doar anchete jurnalistice și să nu depindă de niciun finanțator. RISE nu este o companie, noi nu suntem un SRL, nu suntem un trust de media obișnuit, există un ONG care se ocupă doar de media și ne bazăm foarte mult pe voluntari și pe oameni specializați în diverse domenii.

Cum funcționăm? Noi aplicăm la burse jurnalistice, la granturi destinate jurnalismului de investigație și bineînțeles în ultima vreme primim foarte multe donații din partea cititorilor și pentru asta vă mulțumim, pentru că e foarte important să vedem că publicul reacționează și cumpără marfa noastră, deși noi nu o facem pentru asta, facem jurnalism din convingere și din pasiune. Noi încercăm să ne facem zi de zi meseria și să expunem corupția, hoțiile, crima organizată și să nu ne trezim mai târziu, peste 10-15 ani, într-o situație fără ieșire. Noi avem și pe site rapoarte de activitate de unde se poate vedea de unde vin sursele de finanțare”, a mai susținut jurnalistul.

Despre încrederea oamenilor în presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.