Au fost confirmate primele filme care vor rula la TIFF 2014

tiff 2014 primele filme confirmatePrimele titluri ale celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania au fost confirmate, iar printre acestea regăsim filme apreciate la festivalurile de la Berlin, Veneţia, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian şi Tokyo.

Ediţia a 13-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 30 mai și 8 iunie, laCluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziții, dezbateri și întâlniri cu cineaști renumiți îi așteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

În selecția realizată de directorul artistic Mihai Chirilov figurează deja câteva dintre cele mai așteptate filme lansate în ultimul an în festivaluri. Marii câștigători ai trofeelor la Berlin, Veneția, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor putea fi văzuți în premieră la TIFF 2014.

Impresionantul Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan), anul acesta, la Festivalul de la Berlin, va rula în premieră la TIFF 2014. Un film noir fascinant, cu umor absurd, Black Coal, Thin Ice urmărește un fost detectiv care începe să investigheze un șir de crime, într-un orășel minier din nordul Chinei. Firele cazului îl duc la o femeie, văduva unuia dintre muncitorii uciși. (Trailer AICI)

Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, este primul documentar care câștigă acest trofeu în istoria evenimentului. GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care înconjoară Roma şi care străbate periferiile oraşului, strângând în jurul ei personaje extrem de diferite: un botanist, un ambulanţier, un pescar, câteva prostituate, un nobil decăzut şi un cuplu de intelectuali. (Trailer AICI)

În Supernova, secțiunea care adună hit-urile recente din cinematografie, va fi proiectat și filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, în regia lui János Szász. Propunerea Ungariei la Oscar – aflată pe lista scurtă la nominalizările de anul acesta – este drama a doi băieți gemeni care trec prin experiențe traumatizante, la țară, acolo unde părinții îi trimiseseră pentru a-i feri de tragediile celui de-Al Doilea Război Mondial. (Trailer AICI).

Despre un alt război, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba în In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo și cu trofeul de interpretare pentru cele două actrițe, Lika Babluani și Mariam Bokeria. Filmul de debut regizat de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross e povestea a două adolescente care încearcă să facă față violenței din propriile familii și din societate, în plin conflict civil, în Abkhazia. (TrailerAICI)

Bad Hair/ Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), câștigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, este drama impresionantă a unei mame singure, care simte cum lumea îi fuge de sub picioare când ghicește în fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale. (Trailer AICI)

We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo, anul trecut. Bazată pe un roman grafic scris de soția cineastului, comedia e plasată în Stockholm, la începutul anilor 80, când trei prieteni se încăpățânează să creadă că „Punk is not dead!”. E o evocare tandră și amuzantă a acelor ani și a perioadei de sfârșit a copilăriei. (Trailer AICI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.