Performanța școlară, cât și dezvoltarea personală a elevilor, prezintă îmbunătățiri semnificative odată cu implementarea programelor educaționale extracurriculare. Potrivit sondajelor realizate în Statele Unite, serviciile afterschool sunt o componentă esențială în combaterea delincvenței și a abandonului școlar, iar aproximativ 40% dintre elevi se bucură de rezultate mai bune la învățătură. Dacă activezi în domeniu, cu siguranță ești familiarizat/ă cu multiplele beneficii ale unui astfel de program, însă cum te poți asigura că businessul tău se diferențiază de ceilalți competitori?
Iată care sunt elementele cheie pentru a crea un centru Afterschool atractiv și eficient pentru preșcolari
Nu există o definiție universală care să descrie programul educațional ideal, însă nu putem nega faptul că toate centrele de învățare eficiente au în comun o serie de aspecte care le dictează succesul. Care sunt acestea?
- Un curriculum axat pe disciplinele STEM
STEM este acronimul în limba engleză pentru Science, Technology, Engineering and Mathematics, discipline care sunt considerate importante pentru buna dezvoltare a unei societății prospere, inovatoare și digitalizate. Cele 4 discipline asigură celui mic deprinderea abilităților necesare erei tehnologice și un avantaj semnificativ în parcursul său academic și profesional. Un centru performant presupune includerea disciplinelor STEM în programă, acestea fiind recomandate pentru copii încă de la vârsta de 2-3 ani. În primii 5 ani de viață capacitatea de învățare a copiilor este impresionantă, motiv pentru care este încurajată crearea unui curriculum variat și axat pe cele 4 discipline menționate anterior.
- Crearea unui mediu atractiv de învățare
Asemenea biroului în care ne desfășurăm activitatea zilnică, spațiul de învățare trebuie să fie organizat și să sporească productivitatea, starea de spirit și atenția preșcolarului. Elementele de decor excesive pot afecta capacitatea de concentrare a celor mici, astfel că stimulii vizuali nefolositori trebuie îndepărtați dacă dorești să maximizezi potențialul de învățare al elevilor. Acest lucru nu înseamnă că o clasă anostă este de preferat, însă trebuie să alegi cu atenție elementele pe care le afișezi. Poți expune lucrările artistice ale elevilor, imagini cu personalități inspiraționale, hărți sau grafice, însă evită să expui lucrările copiilor cu note mai mari, din motive evidente. Schema cromatică este însă importantă, așa că nu ezita să incluzi în planurile de design mese de grădiniță viu colorate sau un perete de accent într-o nuanță vibrantă pentru a crea o atmosferă plăcută și distractivă atât pentru studiu, cât și pentru joacă și recreație. Piesele de mobilier trebuie să ofere celor mici confortul și flexibilitatea necesară, de aceea mesele cu înălțime reglabilă de la Mobman.ro sunt ideale pentru copiii în plină creștere.
- Promovarea unui stil de viață sănătos și activ
Majoritatea programelor educaționale sunt adesea mult prea axate pe activitățile mentale și exclud din ecuație activitățile fizice. Numeroase studii indică faptul că sportul și sănătatea structurală a unor zone cerebrale sunt strâns corelate, motiv pentru care o minte ageră și exercițiul regulat nu se exclud reciproc. Cel mai vizibil beneficiu al sportului asupra aptitudinilor academice este sporirea capacității de concentrare, în timp ce sedentarismul poate avea efecte grave asupra memoriei și a funcțiilor cognitive. În plus, promovarea unei alimentații sănătoase și a exercițiului regulat în cadrul programelor de afterschool contribuie semnificativ la combaterea obezității și influențează pozitiv obiceiurile noii generații.
O abordare strict academică nu acoperă toate nevoile micilor învățăcei și nu contribuie la dezvoltarea abilităților interpersonale, care sunt la fel de importante pentru a atinge succesul pe plan personal și profesional. În definitiv, un program eficient este axat pe copil din toate punctele de vedere, nu doar pe realizările sale școlare.
Sursa foto: Pexels.com