Baschetbalistii au pus şapca iar pe cupă!

Campionii de la U-Banca Transilvania şi-au apărat trofeul Cupei României câştigat anul trecut şi au reuşit să pună şi în acest an şapca pe cupă, după ce s-au impus, marţi seara, 13 februarie, în finala de la Sfântu Gheorghe împotriva formaţiei CSM CSU Oradea, al treilea trofeu câştigat consecutiv.

CSM CSU Oradea – U-Banca Transilvania 61-64 (23-25, 11-12, 19-14, 8-13)

Cele două formaţii s-au întâlnit pentru a doua oară în ultimul act al Cupei României în ultimii trei ani, precedenta confruntare consemnându-se în 2016, chiar pe terenul Oradiei. A fost primul trofeu Cupa României cucerit de U-Banca Transilvania, cel de-al doilea contabilizându-se anul trecut, în Final Eight-ul de la Sibiu.

Din echipa care a învins în finala de la Oradea, doar Rolland Torok, Kuti Nandor și Andrei Calnicenco mai îmbracă și azi maieul U-Banca Transilvania. Pe parchet avea să mai fie Muhamed Pasalic, actualmente în lotul CSM CSU Oradea.

În acest sezon, U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea s-au întâlnit o singură dată, în cadrul etapei a 7-a, echipa noastră câștigând la limită în Sala Polivalentă, cu 83-82.

Meciul a fost unul echilibrat şi strâns, iar încă din startul meciului U-Banca Transilvania a preferat să atace cu pătrunderi rapide, lucru care a adus, pe lângă puncte spectaculoase, și multe faulturi în dreptul orădenilor. Când Kuti a înfipt un dunk, în uralele audienței, și a dus scorul la 4-13, Cristian Achim a cerut primul timp de odihnă al meciului.

La reluare, Kuti a mai înscris un lay-up, fază la care Gajovic a faultat și a încasat și un tehnic, ambele libere fiind transformate de același Kuti. Sakic și Kuti au dus scorul la un neverosimil 6-22 în minutul 7. Orădenii și-au păstrat, însă, cumpătul și au replicat cu o treiță a lui Pasalic și un dunk marca Țîbîrnă, astfel că a venit rândul lui Mihai Silvășan să își cheme baschetbaliștii pe bancă pentru o ședință (min. 7, 11-22).

În continuare, s-a numărat din 3 în 3: Torok pentru clujeni, Nicolescu și Kariniauskas pentru Oradea, ultimul cu un coș cu fault și liberă transformată, astfel că în ultimul minut al perioadei, diferența era din nou una relativ mică. Gajovic, Kariniauskas și Nicolescu aveau să o micșoreze la minim, profitând de lipsa de precizie a ofensivei alb-negre, iar primul sfert se încheia cu scorul de 23-25.

Mandache a resetat scorul, egalând după o recuperare ofensivă în mijlocul unei apărări ușor amorțite, însă la fel a făcut și Barro peste un minut și a pus iarăși U-Banca Transilvania în față. Bihorenii au încercat să răpună defensiva zonă devenită deja clasică în jocul campionilor cu o ploaie de aruncări de la distanță, însă niciun strop nu a nimerit coșul și clujenii s-au desprins din nou, ajungându-se rapid la un nou time-out orădean (25-31, min. 14).

Avantajul pentru „U” BT Cluj-Napoca a fost de doar trei puncte la pauza mare, 34-37

Oradea a început în forţă repriza a doua, care a restabilit egalitatea prin Richard, punând şapte puncte în doar trei minute pe tabelă. (41-41, min. 23). Acelaşi Richard a mai pus cinci puncte fără replică din partea trupei clujene și CSM CSU Oradea s-a desprins pentru prima dată la două posesii (46-41, min. 26).

Americanul Richard a fost cel mai periculos om din lotul lui Cristi Achim, adunând punct după punct și semnând 16 din cele 19 reușite de CSM CSU Oradea pe parcursul sfertului! Avantajul bihorenilor era, totuși, minim la finalul secvenței a treia, grație în special aruncărilor libere ale lui Sakic și Watson (53-51, min. 30).

U-Banca Transilvania a egalat în debutul ultimului sfert, iar Sakic şi-a readus echipa la conducere cu o aruncare de la distanță pe contraatac. Tot el a fost servit perfect sub panou de Barro și, cu mai puțin de șapte minute rămase din timpul regulamentar, Oradea cerea timp de odihnă (56-60, min. 34).

Au urmat 3-4 minute de joc fără puncte, cele două echipe concentrându-și toată energia pe defensivă. Cu două minute și jumătate rămase de joc, Cristian Achim a început sarabanda time-out-urilor de final (58-60).

Kromah a reuşit să înscrie pe finalul unui atac, cu doar 34 de secunde înainte de final, însă Mandache a înscris de la distanță și a readus meciul într-un punct diferență, iar Silvășan a cerut timp de odihnă (22 de secunde de joc, 61-62). U-Banca Transilvania nu a reușit să repună după ce Oradea și-a folosit cele două faulturi avute la dispoziție, astfel că bihorenii au solicitat time-out cu 15 secunde de joc și posesie (61-62).

Schema a fost pe Pasalic, care însă a ratat de la distanță, Watson a pornit pe contraatac, dar a preferat să țină mingea până la fault. A primit două libere, cu trei secunde rămase pe tabelă, le-a înscris și cea de-a treia Cupă a României a venit la Cluj.

Cel mai bn marcator pentru „U” BT Cluj-Napoca a fost Ousmane Barro, cu 25 de puncte, urmat de Željko Šakić, cu 16 puncte, Lasannah V Kromah (12 pct), Kuti Nandor (10 pct), Giordan Watson (9 pct), Andrei Calnicenco (5), Rolland Török (2) şi Aleksandar Rašić (1).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.