Bloggerul clujean Darius Groza, cunoscut drept „Jeg”, porneşte în turul Africii pe motocicletă!

După ce a străbătut România pe bicicletă, a cutreierat Europa cu autostopul fără niciun ban în buzunar, Darius Groza, cunoscut în blogosferă drept „Jeg”, porneşte în aventura vieţii lui, turul Africii pe motocicletă.

Darius Groza face turul Africii pe motocicleta! foto: ziuadecj.ro

Bloggerul şi-a luat permisul de conducere în luna decembrie a anului trecut, iar săptămâna viitoare, marţi, va porni la drum cu destinaţia Africa. Bugetul călătoriei? Aproximativ 20.000 de euro, din care 6.700 euro a costat motocicleta. Şi-a bugetat câteva nopţi pe lună la hoteluri din capitalele Africii, mai mult pentru conexiunea la internet pe care o oferă, fiind hotărât să updateze blogul de câteva ori pe săptămână, de câteva ori pe lună, cu materiale foto şi video din expediţie. Cât despre mâncare, nu-şi face griji, cel puţin aşa spune el, şi-a luat măsuri de siguranţă. „Vreau să mănânc mâncare locală. Nu voi fi nicăieri zile întergi în pustietate, nu sunt prost să traversez Sahara de-a lungul, e nerealist. Voi avea provizii de apă şi batoane energizante”, spune Groza.

„Sunt conştient că şansele să mor acolo sunt mai mari decât să mă întorc”, spune senin Darius Groza (27 ani)

Şi-a gândit expediţia câteva luni, ca să-şi crească şansele să se întoarcă întreg acasă. Africa e cel mai periculos continent dintre toate pe care s-ar putea gândi să le viziteze, spune el. Şi-a făcut şapte vaccinuri – împotriva febrei tifoide şi a febrei galbene, a meningococului şi a hepatitei A şi B. Cât priveşte malaria, tratamentul preventiv, adică o pastilă pe săptămână, e contraindicat, spune el.

Groza se aşteaptă să lipsească din România un an şi jumătate, în orice caz cel puţin un an. „Nu voi porni la drum întins, vreau să vizitez Africa şi mi-am făcut un traseu prin care voi trece prin 30 de ţări – dacă nu vor apărea şi altele între timp”.

Scopul călătoriei în care pleacă singur pe cel mai periculos continent, doarme în cort, traversează deşerturi şi nu cunoaşte limbile. De ce ar face cineva asta? „Scopul e simplu. Vreau să mă duc şi să vizitez cât pot, şi să văd dacă pot să nu mor, să mă şi întorc înapoi”.

Darius nu agrează ideea de a avea un partener de drum. „Mi-am dat seama că nu există nimeni cu care să pornesc la drum şi cu care să nu mi se strice total relaţia; emoţional vorbind, mă descurc mai bine singur”.

Motocicleta cu care Jeg va face turul Africii!

Bagajul cu care va porni la drum încape pe motocicletă, dar spune că are în bagaje tot ce-i trebuie, cea mai mare parte fiind piese de schimb în cazul îl care i se defectează mijlocul de transport. Inclusiv două anvelope care tronează, legate cu cabluri elastice, peste calabalâc.

„Am în bagaje cam o jumătate de motocicletă, dacă se rupe ceva pot să repar. Dar în principiu dacă rămâi în drum cu probleme majore nu ai ce face decât să iei ce ai de valoare la tine, să porneşti spre următorul oraş şi să te întorci după motocicletă”, spune Jeg pentru ZIUA de CLUJ.

Darius Groza scrie de 7 ani de zile pe jeg.ro şi a ajuns cunoscut în România când l-a filmat pe preşedintele Traian Băsescu la ieşirea din hotel, iar şeful statului la gratulat cu „tu pari a fi un puiuţ de comunist”. Înregistrarea respectivă a făcut înconjurul blogosferei şi al televiziunilor.

Darius Groza se află la a treia expediţie de acest gen, după ce a cutreierat Europa cu autostopul şi România pe bicicletă. În Europa a pornit doar cu un laptop de pe care să scrie pe blog, o cameră video, iar bani – aproximativ 150 de euro, care s-au terminat repede. A cântat pe London Bridge la ukulele, o chitară mai mică, pentru a obţine câteva lire: „Daţi-mi bani ca să mă opresc”, aşa suna pancarta pe care şi-a pus-o lângă el, pe pod. Nici pentru expediţia sa călare pe triciclul Pegas nu a cheltuit bani din propriul buzunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.