Boc, despre reorganizarea administrativ-teritorială: „Este absolut necesară pentru țară”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit despre proiectul reorganizării administrativ-teritoriale și desființării județelor pentru a fi transformate în zece mari regiuni istorice.

„În 2011 am reușit să concep un proiect de reorganizare administrativ-teritorială, cu respectarea Constituției, cu respectarea regulilor europene, care îl făcea funcțional pentru comasarea județelor. Cetățeanul nu avea de făcut niciun pas în plus de făcut și revenirea la ceea ce erau marile regiuni istorice, sunt zece regiuni mari istorice, plus câteva județe.

Așa era proiectul pe care l-am discutat în 2011 împreună cu președintele Băsescu și pentru care ne pregăteam să mergem mai departe să ne asumăm răspunderea, dar a venit criza. Erau 10 regiuni.

Discuția era cu UDMR, care nu accepta comprimarea Harghita-Covasna-Mureș și am găsit soluția pentru ele, pe care le-am fi lăsat județe distincte, așa cum sunt acum. Dar am zis că facem restul țării și om vedea cum va evolua. Eram pregătiți să ne asumăm răspunderea în 2012 dacă nu apărea acea criză politică din ianuarie. Noi am discutat atunci și de desființarea pensiilor speciale și acum se tot discută, dar nimeni nu are curajul să o facă.

Nu este pe agenda clasei politice actuale această reorganizare administrativ-teritorială, dar dacă nu vorbim de subiectul ăsta sunt convins că nu se va face niciodată. Dar eu cred că se va face odată și odată pentru că suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a țării. Noi conducem după legea lui Ceaușescu din 1968.

Gândiți-vă că s-ar desființa jumătate de structuri din județe. Un alt avantaj ar fi decimentarea rețelei clienterale de 53 de ani. Dacă acestea le-ai sparge în bucăți ai avea șansa să renaști administrativ ca țară. E un subiect la care țin, dar e necesar pentru țară. Știu că politic e greu, dar pentru țară e absolut necesar”, a declarat Boc la Napoca Live.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.