Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” S.A., operator regional care administrează rețeaua de apă și canalizare din județele Cluj și Sălaj, derulează în aceste zile Campania de conștientizare publică „Șervețelele de hârtie ne inundă!”.
Apelul public inițiat dorește să atragă atenția asupra efectelor nocive pe care le au șervețelele de hârtie asupra funcționării sistemului public de canalizare al județului.
Potrivit specialiștilor Companiei de Apă „Someș”, șervețelele de hârtie nedegradabile în apă, folosite în locul clasicei hârtii igienice, după ce sunt aruncate în toaleta din gospodărie ajung să se surfileze, împletindu-se între ele, fapt care duce la avarierea stațiilor de pompare ape uzate și, în final, la blocarea sistemului de canalizare!
Deși pompele de ape uzate sunt prevăzute cu tocătoare speciale, acestea nu fac față acestor șervețele iar instalarea unor grătare înainte de intrarea în sistemul public de canalizare ar face ca acestea să se colmateze rapid și, pe cale de consecință, să ducă la refularea canalizării spre utilizatori.
Astfel, pe lângă neplăcerile evidente cauzate de refularea dejecțiilor care, în sine, generează disconfort și chiar o amenințare la adresa sănătății publice, în perioada de iarnă acestea pot produce chiar accidente prin înghețarea deversărilor la suprafața drumurilor publice, de-a lungul cărora sunt, de regulă, așezate conductele de canalizare.
Menționăm în acest context faptul că doar pe parcursul anului 2019 Compania de Apă „Someș” a înregistrat nu mai puțin de 143 de avarii cauzate de colmatarea sistemului cu astfel de șervețele de hârtie. Localitățile în care problemele de această natură au fost cele mai frecvente sunt comunele Florești și Apahida iar în municipiul Cluj-Napoca cartierele Mănăștur, Centru, Gheorgheni și Grigorescu.
Reprezentanții Companiei de Apă „Someș” vă asigură de faptul că va interveni prompt, de fiecare dată, când se vor constata disfuncționalități ale sistemului de canalizare, însă, ținând cont de faptul că primii afectați de acestea sunteți chiar dumneavoastră, reiterăm apelul public de limitare sau chiar eliminare a utilizării în gospodărie a șervețelelor de hârtie, în particular a celor nedegradabile (insolubile) în apă.
