Campanie impotriva violentei din desenele animate, desfasurata la Cluj-Napoca

O studenta de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) a derulat o campanie impotriva violentei de natura fizica si verbala din desenele animate si felul cum influenteaza copiii cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani. Obiectivul campaniei a fost schimbarea atitudinii celor mici faţă de comportamentul agresiv din desenele animate şi prezentarea unor alternative la acestea.

campanie impotriva violentei din desene animale

Sub sloganul „Desenele să le uităm, mai bine să ne jucăm!”, campania s-a desfasurat in doua etape. Prima a avut loc in perioada 20 mai – 6 iunie, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, din Cluj-Napoca, și s-a focalizat pe clasele 0, a I-a și a II-a, pe un numar de 100 de copii, in cadrul careia a avut loc o serie de activitati care reprezinta alternative la desenele animate. Copiii au desenat si s-au jucat jocuri precum „Şotron”, „Portocalele”, „Minge sus, minge jos”, „Iepuraşul în iarbă” şi „Eşarfa la spate”.

Etapa a 2-a a campaniei s-a desfasurat in orasul Zarnesti, judetul Brasov, in perioada 8-10 august, in parcul din centrul orasului, acolo unde cei mici au invatat sa faca titirez, barca, broasca si avion prin tehnica origami.  Materialele folosite au fost obtinute din sponsorizari de la Colorama si S.C CONT STAGE S.R.L.

„Desenele animate pentru copii prezintă un grad foarte ridicat de agresivitate, fapt ce a atras atenția Consiliului Național al Audiovizualului. În urma acestui fapt, CNA a comandat un studiu – „Violența în desenele animate”- care s-a axat pe analiza canalelor Jetix, Cartonn Network, Minimax, în 2005. În urma acestui studiu, s-a ajuns la o concluzie nu foarte greu de ghicit: în perioada monotorizată, de două săptămâni, s-au înregistrat 7581 de scene de violență, dintre care 4908 violență fizică și 2673 scene de violență verbală. Radu Filip, fostul președinte al CNA- ului, consideră că „astfel de programe inoculează ideea că soluția rezolvării unei probleme este un pistol, un pumn sau o înjurătură” și astfel, inocenta joacă a copiilor se transformă într-o bătaie.

Această temă a fost subiectul a numeroase cercetări, atât în România, cât și în străinătate, privind efectele comportamentului agresiv din desenele animate asupra copiilor Una dintre cercetări analizează modul în care desenele animate care conțin violență afectează latura emoțională a școlarilor: nivelul de agresiune psihică și fizică crește odată cu intensitatea violenței din imagini. În România, un copil se uită aproximativ 4 ore pe zi la desene animate, ajungând chiar să își adapteze alimentația în funcţie de ceea ce vede la televizor, motiv ce a condus înspre o altă problemă a copiilor din ziua de azi, obezitatea”, precizeaza studenta Madalina Munteanu pe blogul campaniei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.