Care sunt reperele poporului român în 2018 – Arsenie Boca, Gigi Becali, BMW-ul şi Simona Halep conduc detaşat

În urma unui sondaj efectuat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) reiese că românii îl venerează pe Arsenie Boca mai multe decât pe Iisus, dar vor să semene cu Gigi Becali.

Potrivit sondajului, realizat în luna iulie 2018 și publicat în ultimul număr al revistei Sinteza, 57% dintre români spun că au un sfânt din credința ortodoxă pe care îl venerează. Pe primul loc se situează Arsenie Boca, deși nu este canonizat, urmat de Ioan Botezătorul, Iisus Hristos și Sfânta Maria.

32% dintre români au fost cel puțin o dată la un pelerinaj, 53% cred în icoane făcătoare de minuni, iar 90% cred că există suflet, 87% cred în păcat, 79% cred în îngeri, 74% cred în rai, 44% cred în învierea morților, 58% cred în existența iadului.

Datele fac parte din studiul „România magică. Mituri și aspirații ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6 – 13 iulie 2018, pe un eșantion de 1.291 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Eroarea maximă tolerată: + / – 2,7%.

La întrebarea ”care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să asemănați”, 6% au răspuns Gigi Becali, 3% – Ion Țiriac, 2% Andra Măruță, 2% – Monica Tatoiu, 2% – Andreea Marin, 2% – Gheorghe Hagi, 2% – Smiley. Studiul subliniază faptul că lipsa modelelor și a reperelor este o realitatea în România. 1 din 5 români (22%) își găsesc modele în viața publică de la noi, dar 4 din 10 admiră celebrități din străinătate.

Mașina de producție germană sunt cele mai dorite de către români. Dacă ar avea bani, românii şi-ar cumpăra un BMW (11%), Audi (10%), Volkswagen (9%) sau Mercedes (9%).

Potrivit IRES, atunci când sunt întrebați, în general, despre românii cu care ne putem mândri în lume, un sfert dintre respondenți nu știu să indice un nume, iar în top 10, printre personalități istorice și culturale , își fac loc doar marii sportivi – Simona Halep, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi, alături de Constantin Brâncuși, Regele Mihai și de Nicolae Ceaușescu.

Care este sfântul din credința ortodoxă pe care îl venerați?

Arsenie Boca – 15%
Ioan Botezătorul – 11%
Iisus Hristos – 10%
Nicolae – 7%
Fecioara Maria – 7%
Gheorghe – 6%
Petru – 6%

Care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să semănați?

Gigi Becali – 6%
Ion Țiriac – 3%
Andra Măruță – 2%
Monica Tatoiu – 2%
Andreea Marin – 2%
Gheorghe Hagi – 2%
Smiley – 2%
Raed Arafat – 1%
Florin Piersic – 1%
Simona Halep – 1%
Cristian Tudor Popescu – 1%
Andrei Pleșu – 1%

Care credeți că este românul cu care am putea să ne mândrim cel mai mult din toată istoria noastră?

Ștefan cel Mare – 10%
Mihai Viteazul – 8%
Vlad Țepeș – 6%
Mihai Eminescu – 5%
Simona Halep – 4%
Nicolae Ceaușescu – 4%
Alexandru Ioan Cuza – 4%
Nadia Comăneci – 3%
Constantin Brâncuși – 3%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.