Care sunt ţările unde se consumă cea mai multă cafea. Pe ce loc se află România

Consumul de cafea din România rămâne unul scăzut faţă de multe alte ţări din lume, de 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an.

Și asta spre deosebire de Austria, unde se înregistrează un consum de 7,96 kg pe cap de locuitor sau Germania, cu 6,95 kilograme, potrivit Asociaţiei Române a Cafelei (ARC).

Şi în estul Europei, consumul este mai mare decât la noi în ţară. De exemplu, în Polonia, consumul anual pe cap de locuitor este de 3.19 kg, iar în Bulgaria este de 2,9 kg.

De asemenea, consumul de ceşti de cafea pe cap de locuitor în România se situează pe locul 30 la nivel mondial, cu 0,5 ceşti pe zi, în fruntea clasamentului găsindu-se Olanda cu 2,4 ceşti pe zi, Finlanda cu 1,8 ceşti pe zi şi Suedia cu 1,3 ceşti pe zi.

Deşi nu este un produs de lux, în România încă se mai aplică acciza la produsele de cafea, care alături de creşterea la nivel global al preţului cafelei ca materie primă, sau de evaziunea fiscală asociată acestui produs, pot fi factori care contribuie la menţinerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cotă atât de redusă, faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană şi din lume.

Consumul mondial de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9% în ultimii 50 ani, de la 57,9 milioane de saci în 1964 la 142 milioane de saci în 2012. Această rată de creștere s-a accelerat din 1990 la 2,1%, și la 2,4% din 2000.

Piețele tradiționale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial. Cu toate acestea, în ultimii ani, cererea în țările producătoare de cafea și piețele emergente a crescut, contribuind astfel în mod semnificativ la creşterea consumului total de cafea.

Cafeaua se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului în Nord, până la Tropicul Capricornului în Sud.

Arborele de cafea creşte în peste 50 de ţări din întreaga lume şi este cea mai vândută marfă din lume, după petrol. Principalele ţări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia şi Vietnam.

consum de cafea

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.