CCR: Legea câinilor comunitari, declarată constituțională

caini comunitariCurtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că legea privind câinii fără stăpân este constituțională.

Judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată sesizarea și au constatat că legea este constituțională, respectându-se decizia anterioară a Curții.

Aceștia au apreciat că articolul declarat anterior neconstituțional a fost pus în acord cu decizia Curții și că eutanasierea nu mai este o măsură lăsată exclusiv la îndemâna autorităților locale, deoarece legea spune în ce condiții se poate ajunge la uciderea maidanezilor, aceasta fiind o ultimă și extremă soluție.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie. Proiectul de lege urmează să fie trimis spre promulgare.

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat în 10 septembrie de Camera Deputaților cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă și 20 de abțineri.

Actul normativ, susținut de majoritatea deputaților din întreg spectrul politic, prevede prelungirea de la șapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea șederii lor în adăpost, cu condiția să aibă resurse financiare pentru întreținerea padocurilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.