Ce sunt uleiurile pentru compresoare și cât de importante sunt uleiurile pentru pompe vacuum?

Uleiul pentru compresor este o componentă necesară în orice sistem de aer condiționat care utilizează compresor în sistemul său de compresie. Există trei scopuri principale ale uleiului. Acesta este folosit pentru lubrifiere, îndepărtarea căldurii și pentru etanșare. Răcirea cu lubrifiere este necesară în compresorul cu piston, deoarece pistonul comprimă gazul frigorific. Etanșarea pistonului din cilindru trebuie, de asemenea, răcită. În mod similar, compresorul rotativ are nevoie de lubrifiere pentru contactul dintre cilindru și rotorul motorului. Supraîncălzirea compresorului cu șurub trebuie îndepărtată de lubrifiant în timpul funcționării acestuia.

Uleiul pentru pompa vacuum este esențial pentru a o menține pe aceasta din urmă funcțională. Uleiul unge mașina de pompare, colectând, totodată, contaminanții și umezeala din sistemele evacuate. De obicei, uleiul pentru pompe vacuum este un ulei mineral bine rafinat și are o vâscozitate specifică și o presiune scăzută de vapori, pentru utilizarea în care este aplicat. Deși este folosit termenul de „ulei”, uleiul modern pentru pompe vacuum s-a dezvoltat cu mult dincolo de produsele petroliere distilate. Astăzi, poți găsi uleiuri dublu și triplu distilate, precum și uleiuri sintetice, pe bază de silicon, cu conținut scăzut de sulf, și chiar uleiuri de spălare, care sunt folosite pentru curățarea pompei. Unele uleiuri pentru compresoare și pompe vacuum aduc o serie de proprietăți și beneficii.

Care sunt proprietățile uleiului pentru compresoare?

Vâscozitatea este o unitate de măsură a grosimii uleiului pentru compresoare, care arată capacitatea acestuia de a rezista la stresul de forfecare. Una dintre unitățile de măsură a vâscozității este SSU. Acest lucru se realizează prin plasarea probei de ulei pe echipamentul standard, la o temperatură fixă, cu un orificiu standardizat, și lăsarea acesteia să curgă. Se înregistrează timpul necesar pentru a curge. Cu cât este mai mare nivelul de vâscozitate, cu atât uleiul este mai gros și curge mai lent.

Când utilizezi ulei, respectă, întotdeauna, uleiul recomandat de producătorul compresorului, deoarece uleiul poate reacționa cu agentul frigorific utilizat în sistem. Dacă are loc o reacție chimică, se poate forma nămol, carbon și acizi care vor afecta performanța și durata de viață a compresorului.

Deoarece uleiul folosit într-un compresor ermetic este, de obicei, în contact cu bobina motorului, este esențial ca acesta să aibă o rezistență dielectrică bună. Cu cât rigiditatea dielectrică este mai mare, cu atât calitatea izolației electrice a uleiului este mai bună.

De ce este important uleiul pentru pompe vacuum?

Fluidele pentru pompe vacuum joacă un rol important. Pentru pompele vacuum sigilate cu ulei, cum ar fi pompele cu palete și cu piston, uleiul este o parte esențială a creării vidului. De exemplu, în pompele cu palete pentru etanșarea uleiului, acesta creează un ciclu de rotație lin, permițând paletelor să alunece fără probleme în rotor și ajută la captarea gazului și îndreptarea acestuia de la admisie spre evacuare. Chiar și în pompele „uscate”, cum ar fi pompele cu șurub uscat, uleiul  este utilizat pentru a lubrifia mecanismul de angrenare.

Așadar, este esențial să selectezi uleiul potrivit pentru utilizarea specifică. De exemplu, pentru sistemele cu aer condiționat, cel mai recomandat este uleiul pentru compresoare. Pentru a menține pompa de evacuare cât mai funcțională, se recomandă utilizarea uleiului pentru pompa vacuum.

Sursa foto: shuttetstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.