Ceartă şi circ ieftin la protestul din prima duminică a anului: 800 de clujeni au ieşit în stradă pentru justiţie şi democraţie

Aproximativ 800 de clujeni au ieşit la protestul din prima duminică a noului an, 7 ianuarie, pentru susţinerea justiţiei şi a democraţiei, iar marşul s-a desfăşurat pe un traseu scurt decât cel anunţat iniţial din cauza numărului redus de participanţi.

Câteva zeci de clujeni au început să se adune la ora 18:00 în faţa Monumentul Memorandiştilor de pe Eroilor, iar spre ora 19:00 numărul lor a crescut la câteva sute.

Activiştii de la platforma Declic, grupurile civice Corupţia Ucide şi Umbrela Anticorupţie Cluj au anunţat că vor merge în 20 ianuarie la Bucureşti pentru a reprezenta Clujul la protestul din Piaţa Victoriei şi i-au îndemnat în această seară pe clujeni să se alăture într-un număr cât mai mare. Iniţiatorii ar putea să închirieze şi 3-4 autocare pentru a pleca spre Capitală în mod organizat.

În această seară, protestul a fost perturbat de un mic incident între doi protestatari, care s-au luat la ceartă pe teme politice de genul cine face parte dintr-un partid sau altul. Mai exact, jurnalistul Horia Cristea, cu portavocea în mână, după ce şi-a încheiat discursul, l-a acuzat pe un alt clujean care l-a confruntat că este de la USR şi a început să strige numele partidului, moment în care a început un val de huiduieli la adresa sa, iar restul clujenilor aflaţi în piaţă i-au cerut să plece.

Horia Cristea le-a cerut protestatarilor să fie mai organizaţi şi să acţioneze Parlamentul în judecată şi să se adreseze instanţelor. Acesta a precizat că el nu îşi doreşte să fie schimbat PSD cu PNL sau USR, iar „plimbările” acestea de duminică nu aduc rezultate.

Incidentul a început când Cristea a cerut ca zece oameni să vină în faţă pentru a lua cuvântul, moment în care un clujean i-a reproşat că el nu iese în stradă la apelul nimănui. VIDEO

Iată care sunt motivele care scot oamenii în stradă:

1. Justiția să rămână independentă, prin urmare solicităm retragerea integrală a proiectului de modificare a legilor Justiției!
2. Vrem retragerea integrală a proiectului de modificare a Codului penal și a Codului de Procedură Penală!
3. Cerem demisia tuturor persoanelor cu probleme penale din funcții publice!
4. Cerem demisia tuturor artizanilor proiectelor de lege menționate anterior.

Marşul s-a desfăşurat pe „traseul scurt” decât cel anunţat iniţiat: Eroilor – Prefectură – B-dul 21 Decembrie 1989 – Memorandumului – Petru Maior – Piaţa Lucian Blaga – Napoca – Piaţa Unirii.

Dintre scandările cele mai frecvente au fost „Jos Dragnea jos, că eşti un ticălos”, „Anticipate, anticipate”, „Nu cedăm, nu capitulăm”, „Hoţii la închisoare, nu la guvernare”, „PSD ciuma roşie”, „Tăriceanu şobolanul”, „România, trezeşte-te”, „justiție, nu corupție”, „Nu vrem să fim conduși de hoți”, „Ale, ale, o dorință sinceră, Romania liberă” şi „Uniti, salvam, toată Romania”.

Mobilizare generală la Cluj pentru protestul din 20 ianuarie 2018:

Dacă o parte dintre manifestanţi vor merge la Bucureşti pentru a protesta în Piaţa Victoriei, cei care vor rămâne la Cluj vor ieşi şi ei în stradă. „În 20 Ianuarie, hai să fim alături de Capitală! „București nu uita Clujul e de partea ta!” nu e o lozincă pentru noi”, se arată într-un mesaj postat pe pagina evenimentului „Clujul protestează în Bucureşti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.