Conform unui clasament al gradului de poluare in cele mai importante 100 de orase, publicat de Asociatia „Respire” si revista „We demain”, in Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa.
De asemenea, asociația care a realizat topul precizeaza ca acest oraș cu 324.000 de locuitori nu are decât doi senzori, care nu măsoară particulele fine, în timp ce Berlinul, care deține o rețea de 48 de stații de măsurare, se situează abia pe locul 65.
În același top, Bucureștiul ocupă locul 86, iar Timișoara – 64. Aceste rezultate arata ca, în ansamblu, în Europa se respiră mai bine în nord, decât în sud și est.
Clasamentul a fost publicat de Asociația „Respire” în parteneriat cu revista „We demain” și realizat folosind baza de date Airbase a Agenției Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor stațiilor europene de măsurare a calității aerului.
Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depășire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanți: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot și ozonul, conform Agerpres, care citează Le Monde.
În general, printre orașele cel mai bine clasate se află cele care practică o politică de descurajare a traficului de autoturisme personale, dezvoltând o politică de mobilitate urbană sustenabilă. Orașele pilot ale mișcării „Slow Cities”, născută în 1999 cu scopul de a promova ritmurile lente de circulație, sunt bine poziționate: Edinburg (2), Bristol (12) — în Regatul Unit, Bonn (10) — în Germania, Utrecht (11), Rotterdam (21) — în Olanda, dar și Valencia (20) — în Spania, Malmo (25) și Goteborg (26) — în Suedia.
De remarcat, clasamentul reflectă condițiile geografice foarte diferite — orașe situate la altitudine, orașe situate în depresiuni etc. — dar și dispozitive de măsurare a calității aerului foarte inegale în ceea ce privește fiabilitatea.