Cele mai așteptate filme de la Cannes, proiectate la Cluj, în perioada 14-16 octombrie!

Marii câștigători ai Festivalului de la Cannes se văd în premieră la Cluj-Napoca, la prima ediție a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14 – 16 octombrie, Cinema Victoria). Noul film al lui Xavier Dolan, distins cu Marele Premiu la Cannes, un horror psihologic care a polarizat presa internațională la Cannes și propunerea Franței la Oscar sunt câteva dintre surprizele din program.

Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World i-a adus lui Xavier Dolan, autor a șase filme multipremiate, la doar 27 de ani, Marele Premiu și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes. Adaptare după o piesă de teatru, filmul urmărește vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absență și cu un anunț definitiv: mai are foarte puțin de trăit. În distribuție, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux. „Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncțiilor dintr-o familie”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian, continuând: „Să-l vezi, să-l asculți e ca și cum ai ține capul într-o boxă la un concert Motörhead”.

juste-la-fin-du-monde

The Salesman este singurul film din competiția canneză distins cu două trofee: Premiul pentru scenariu și Premiul pentru interpretare masculină, acordat lui Shahab Hosseini. Regizorul Asghar Farhadi, primul iranian care a obținut Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu Nader and Simin: A Separation, a fost inclus de revista Time în topul celor mai influenți 100 de oameni din lume, în 2012. În ritmul alert, subtil și excelent dozat care l-a consacrat, Farhadi urmărește drama unui cuplu din Teheran pentru care mutarea în casa unei foste prostituate și o vizită neașteptată duc la violență.

the-salesman

Filmul propus de Franța la Premiile Oscar 2017, Elle, în regia lui Paul Verhoeven, a fost unul dintre favoritele presei la Cannes și un candidat puternic la Palme d’Or. E un thriller psihologic infuzat cu comedie neagră, în care Isabelle Huppert joacă rolul unei femei care este violată în propria casă și decide să-și urmărească atacatorul, amândoi fiind atrași într-un joc curios și incitant. The Evening Standard îl descrie ca „scandalos, amuzant și șocant, revigorant și original”.

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecție, The Neon Demon a polarizat critica internațională. Regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, a regizat o fabulă modernă despre „frumusețea ca bestie”, plasată în lumea modei din Los Angeles. Horror-ul psihologic ultra-stilizat, în care femeile și bărbații sunt gata să devoreze tot ce e pur, urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. O lume periculoasă în care „camerele de motel sunt bântuite de bestii deopotrivă reale și metaforice – Keanu Reeves îți dă fiori – și fotografi ușor de confundat cu criminali în serie”, potrivit The Guardian.

the-neon-demon

La prima ediție a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca, o extensie a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (ajuns la cea de-a șaptea ediție), invitat special va fi cineastul francez Alain Guiraudie. Regizorul își va prezenta sâmbătă, 15 octombrie, filmul Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, dar și thriller-ul erotic care l-a făcut celebru în 2013, L’Inconnu du lac. El va fi introdus publicului de către criticul de film Irina Margareta Nistor. La Cluj va fi proiectat, în premieră, și câștigătorul Palme d’or, I, Daniel Blake (r. Ken Loach), noul film al fraților Jean-Pierre și Luc DardenneLa fille inconnue, alături de Ma Loute, al regizorului Bruno Dumont, și Bacalaureat, de Cristian Mungiu, premiat pentru regie (ex-aequo).

Programul complet poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro.

Filmele The Neon Demon, La Fille inconnue și Juste la fin du monde sunt distribuite în România de Independenţa Film. Elle este distribuit de Intercom Film, iar The Salesman, de Asociatia Culturală Macondo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.