Cele mai populare 3 moduri de a face bani în Cluj, în afară de IT!

Clujul este, fără doar și poate, orașul tuturor posibilităților din România, câștigându-și acest renume datorită industriei IT care, pur și simplu, a explodat în ultimii 10 ani. PIB-ul orașului a crescut, la fel și chiriile și prețurile la alimente, iar acest lucru nu este deloc în favoarea celor care nu lucrează în programare. 

În situația în care și tu cauți niște metode inteligente de a face niște bani în plus, dar nu ești specializat în IT, îți recomandăm să citești rândurile de mai jos, pentru puțină inspirație. 

3 metode prin care clujenii fără cunoștințe IT își sporesc veniturile 

1. Ghid turistic pentru străini 

Pe lângă faptul că este un pol universitar, Cluj-Napoca este și un important oraș turistic. De câțiva ani încoace, Clujul este inclus în tot mai multe topuri realizate de site-uri internaționale de călătorii, iar acest fapt a dus la creșterea numărului de ghizi turistici.

 

Una dintre activitățile preferate de turiști este să fie ghidați prin oraș de către localnici, care îi vor duce în locuri mai puțin știute de către toată lumea. În acest mod, străinii pot experimenta orașul prin ochii unui localnic și vor avea o aventură veritabilă pe străzile Clujului. 

Un ghid turistic poate face venituri considerabile, în funcție de mărimea grupurilor de turiști pe care îi plimbă prin oraș. De regulă, tururile ghidate merg pe sistem de donație, iar fiecare turist este rugat, la final, să ofere ce sumă crede el că merită această experiență. În medie, turiștii oferă între 5 și 10 euro de persoană pentru astfel de tururi ghidate cu localnici.  

2. Sesiuni online de videochat 

Până acum 10 ani, această industrie era aproape inexistentă în Cluj, însă, odată cu explozia tehnologică din IT, au început să apară foarte multe studiouri de videochat. Fetele (iar, în multe cazuri, și băieții sau cuplurile), pot face sume serioase de bani în timp record, lucrând în asemenea companii. 

Chiar dacă nu este o meserie convențională, persoanele care fac videochat reușesc să câștige într-un an mai mult decât programatorul la nivel mediu. Acest lucru oferă numeroase avantaje, cum ar fi faptul că în 3 ani poți strânge suficienți bani încât să ajungi la un nivel de relaxare financiară cu care să fii mulțumit. 

Indiferent dacă te gândești sau nu la această profesie, cert este că videochat-ul nu este o meserie ușoară, fiind foarte solicitantă atât psihic, cât și fizic. Rămâne să aprecieze fiecare dacă sumele cu care e remunerat sunt pe măsura așteptărilor. 

3. Agent imobiliar pe vânzări și închirieri 

Agenții imobiliari găsesc în Cluj o adevărată oază de apartamente și case, la diferite dimensiuni și, bineînțeles, prețuri. Chiar dacă sunt plătiți pe bază de comision, agenții imobiliari reușesc să câștige sume considerabile într-un oraș atât de căutat cum este capitala Transilvaniei. 

Fie că este vorba de contracte de vânzare-cumpărare, fie de cele de închirieri, comisioanele se adună foarte rapid într-un oraș aflat într-o continuă expansiune. Veniturile unui agent imobiliar în Cluj pot depăși cu ușurință 2000 de euro lunar, iar acest lucru ține doar de volumul de muncă depus de fiecare în parte. 

Există numeroase metode de a face bani sau de a-ți suplimenta veniturile, chiar dacă nu lucrezi în IT, iar Clujul este dovadă vie a faptului că acest lucru este posibil.  

Sursa foto 1: Shutterstock.com

Sursa foto 2, 3, 4: Storyblocks.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.