Cinci pasi esentiali pentru aplicarea solutiilor de regandire a businessului

Numeroase organizatii ce activeaza in diverse domenii se afla in situatia de a-si modifica din temelii procesele interne in scopul atingerii unor obiective de performanta sporita. Printre solutiile care pot fi aplicate in acest sens se numara modelul de remodelarea proceselor afacerii, cunoscut sub denumirea de BPR (Business Process Reengineering), o tendinta actuala urmarita de tot mai multe companii de pe intreg globul. Acest demers nu presupune doar realizarea unor ajustari minore a proceselor deja existente, ci presupune transformarea radicala a intregii culturi de afaceri. 

Printre elementele care sunt urmarite in acest sens se numara identificarea etapelor redundante, executate inutil de mai multe ori, reducerea birocratiei, folosirea intensa a tehnologiei in vederea optimizarii fluxului de lucru si automatizarea proceselor pe cat posibil. Adoptarea metodei este destul de complexa, avand in vedere ca se renunta total la vechile practici si, de aceea, de o utilitate maxima este apelarea la firme de consultanta in afaceri, precum Arggo, o companie specializata in identificarea si aplicarea unor solutii de regandire a businessului prin intermediul carora cresc semnificativ sansele de succes. 

Iata care sunt pasii prin care o companie trebuie sa treaca in vederea regandirii businessului!

Lumea actuala este una dinamica, lucru observabil si in evolutia lumii afacerilor. Multe companii nu tin pasul cu aceste schimbari si sunt nevoite sa faca eforturi deosebite pentru a se pastra in zona de profit. O solutie mai curajoasa ar fi renuntarea la vechile modalitati de manageriere si adoptarea unui nou model care corespunde situatiei prezente. Pentru realizarea unei treceri fluide este nevoie sa se parcurga urmatorii pasi:

  • Primul pas este analizarea detaliata a situatiei curente din toate punctele de vedere (venituri, costuri, resurse umane, structura operationala) pentru identificarea acelor puncte slabe care trebuie sa fie indepartate si a punctelor tari, care trebuie sa fie pastrate si dezvoltate. O astfel de analiza trebuie sa fie facuta de persoane competente, preferabil din afara organizatiei, care pot fi complet obiective si pot oferi in acelasi timp cele mai bune rezultate.
  • Al doilea pas este reprezentat de definirea cu claritate a viziunii de afaceri si a obiectivelor urmarite. Ambele elemente vor constitui ghiduri de actiune, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. O afacere sanatoasa trebuie sa ia in considerare realizarea unor planuri care sa surprinda o perioada lunga, cel putin cinci ani, pentru a putea identifica din timp eventualele riscuri si oportunitati.
  • Urmatorul pas este reprezentat de identificarea oportunitatilor si a amenintarilor potentiale. Fiecare domeniu este expus unor riscuri ulterioare sau a unor sanse de dezvoltare a unui business profitabil. Pentru identificarea lor la timp trebuie sa fie luate in considerare elemente precum tendintele de pe piata, modificarile in comportamentul consumatorilor si eventualele schimbari tehnologice care ar putea influenta o anumita activitate economica.
  • Dezvoltarea unui plan de actiune detaliat este necesara deoarece acesta cuprinde strategii si tactici specifice, care trebuie sa fie aplicate pentru atingerea obiectivelor propuse. Un element care nu trebuie sa lipseasca este prezentarea modalitatilor de inovare necesare pentru adaptarea la schimbarile inevitabile care vor aparea.
  • Ultimul pas este reprezentat de aplicarea in practica a planului si de monitorizarea permanenta a progresului, luandu-se masuri de ajustare in cazul in care acestea sunt necesare.

In concluzie, regandirea afacerii poate fi o modalitate ideala de adaptare la schimbarile pietei si de construire a unui business de succes pe termen lung. 

sursa foto: Arggo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.