Cine-Concertul „Cutia Pandorei”, organizat de Centrul Cultural German

Filarmonica de Stat „Transilvania”, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Centrul Cultural German, vă invită vineri, 25 septembrie, începând cu ora 19, la Colegiul Academic pentru un eveniment special, Cine-concertul „Cutia Pandorei”/ DIE BÜCHSE DER PANDORA, acompaniat live de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Regia | Regie: Georg Wilhelm Pabst

Musica | Musik: Dominik Schuster

Dirijor | Dirigent: Stefan Geiger

Georg Wilhelm Pabst a adus-o pe ecran pe cea mai seducătoare dintre femmes fatales. În capodopera sa, „Cutia Pandorei”, din anul 1929, Lulu duce la nefericire un bărbat după altul. Rămâne un mister, dacă ea își folosește puterea de seducție fără scrupule sau dacă îi rănește în mod involuntar. Actrița Louise Brooks a desființat câteva tabuuri prin felul natural de a juca, fiind pusă în scenă într-un mod briliant de regizorul Pabst. Încă de la lansare, filmul a fost interzis pentru tineri iar, după ce au preluat puterea național-socialiștii, a fost interzis complet.

Astfel, omagiul lui Pabst adus artei seducției feminine a fost dat uitării. Mai mult, muzica originală a dispărut până în ziua de astăzi. În 2013/14 Institutul Goethe l-a însărcinat pe compozitorul Dominik Schuster să creeze o coloană sonoră nouă pentru o orchestră mare. Noua lui interpretare muzicală pentru ”Cutia Pandorei” dă o notă proaspătă operei. Plină de energie și copleșitoare, muzica lui Schuster accentuează în mod dramatic căutarea fericirii adevărate a lui Lulu.

În anul 2014, „Cutia Pandorei” a fost prezentată pentru prima oară cu coloana sonoră a lui Dominik Schuster la Ateneul din București. Acum, la Cluj-Napoca, are loc a doua reprezentație din lume. Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania va fi dirijată de Ștefan Geiger din Hamburg, unul dintre cei mai renumiți dirijori pentru muzică de film orchestrală. Stefan Geiger și Filarmonica de Stat Transilvania au avut deja la Cluj-Napoca un cine-concert în aer liber de excepție, în 2013, în fața Casinoului, cu „Aventurile Prințului Achmed”.

Cu noua reprezentație „Cutia Pandorei” și coloana sonoră a lui Dominik Schuster, Centrul Cultural German și Filarmonica de Stat Transilvania, cu sprijinul Institutului Goethe București, își continuă colaborarea pe proiecte neobișnuite și inovative.

Stefan Geiger şi-a făcut pregătirea muzicală la Köln, Trossingen, Bremen, Paris şi Philhadelphia, printre profesorii săi numărându-se Branimir Slokar (trombon) şi Peter Eötvös (dirijat). A fost bursier al Fundaţiei Academice Naţionale Germane şi câştigător al mai multor competiţii pentru trombon (Concours International de Musique du Festival de Toulon, 1989, Concursul Festivalului „Primăvara Pragheză”, 1992). Şi-a început cariera ca prim trombonist al Operei Bavareze de Stat din München, ocupând apoi poziţia similară în cadrul Orchestrei Simfonice Radio din Hamburg. La scurt timp, a fost numit profesor de trombon şi muzică de cameră la Academia de Muzică şi Teatru din Hamburg.

După finalizarea studiilor de dirijat, în 1996, Stefan Geiger a devenit directorul artistic al Orchestrei de Tineret din Bremen, iar între 2002 şi 2007 a condus Orchestra Universităţii de Arte din Bremen. Printre ansamblurile cu care a colaborat se regăsesc Orchestra Festivalului din Schleswig-Holstein, Ansamblul „Resonanz”, Orchestra Germană de Cameră din Bremen, Filarmonica din Würzburg, Orchestra Simfonică din Nürnberg, Orquestra de Cidade de Curitiba (Brazilia), Orchestra NDR din Hamburg, dar şi ansambluri din România, Bulgaria sau China. Cu aceasta din urmă, Stefan Geiger a colaborat pentru interpretarea în primă audiţie a numeroase lucrări de muzică nouă, printre care compoziţii de Unsuk Chin, Georg Katzer, Poul Ruders sau Per Norgard.

Eveniment realizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Institutul Goethe din București şi Robert Bosch SRL.

Vineri, 25 septembrie 2015, ora 19, Abonament nr. 2

Colegiul Academic

CUTIA PANDOREI | DIE BÜCHSE DER PANDORA (1929)
Film mut acompaniat de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Dirijor: Stefan Geiger

Muzica: Dominik Schuster

Regia: Georg Wilhelm Pabst       

PREŢUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

cutia_pandorei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.