O amplă dezbatere de trei ore a avut loc vineri, 1 martie, la Urania Palace, despre soarta Pădurii Hoia-Baciu, iar concluzia finală este că se dorește ca această zonă să devină o pădure-parc.
La dezbatere au participat mai mulți activiști clujeni, printre care Antoniu Bumb de la platforma declic, Alexandru Dan (Romania – Your Lifetime Experience (RYLEx)), poetul Andrei Doboș, alergătoarea Viorica Henry, viceprimarul Emese Olah, jurnalistul TVR Dan Păvăloiu, Horea Petrehuș de la Asociaţia Cinegetică pentru Cercetarea Habitatelor „Valori Superioare”, Lucian Naș de la USAMV, dar și profesorul clujean Adrian Pătruț, recunoscut pentru studiile sale privind fenomenele paranormale din Hoia-Baciu.
S-a discutat cum pot fi stopate tăierile abuzive, despre exproprierea proprietarilor și cum poate fi asigurată o pază mai bună pădurii, care sunt problemele care au survenit în urma restituirilor în anii 1990-2000 și de ce pădurea rămâne un bun public, chiar dacă porțiuni mari sunt privatizate.
S-a încercat găsirea de soluții cum se pot implica autoritățile mai bine, de ce e necesar un nou plan de amenajament, dar și despre cum se va modifica zona limitrofă pădurii prin extinderea Parcului Etnografic și a fermei USAMV, care vor aduce mii de clujeni și de turiști în pădure în fiecare weekend.

„Nu mai vrem tăieri abuzive, mai ales că se petrec sub nasul nostru, la câteva sute de metri de oraș și comunele din jurul Clujului. Garda Forestieră constată pe teren ilegalitatea tăierilor din Pădurea Hoia-Baciu.
Noi, inițiatorii petiției, propunem Direcției Silvice nu doar pază mai bună, ci Primăriei Cluj și Consiliului Județean o gestiune mai bună a pădurii și împrejurimilor, unde vrem săptămânal mii de iubitori de natură și turiști.
Suntem deja peste 4 mii, semnează petiția, arată autorităților că îți pasă de bunurile comune verzi din jurul tău”, a scris deputatul independent Adrian Dohotaru.






Petiția inițiată de comunitatea DeClic privind stoparea tăierilor abuzive din Pădurea Hoia-Baciu și adresată președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, primarului Emil Boc și directorului RomSilva Cluj, Dorel Nicolae Oros, a strâns peste 4600 de semnături. Aceasta poate fi semnată în continuare AICI.