Clujul, în topul şantierelor pe segmentul rezidenţial privat – Motorul pieței construcțiilor în 2017!

În anul 2017 în piața construcțiilor domeniul clădirilor rezidențiale private a dominat, conform studiilor IBC Focus.

IBC Focus, lider de piață în monitorizarea șantierelor din România, a monitorizat și publicat anul acesta 13.964 proiecte (construcții noi) din care 7.229 sunt pe segmentul rezidențial. Valoarea totală a acestor șantiere se ridică la suma de 10.81 mld RON, iar ca și suprafață totală, aceste locuințe ocupă 7.12 mil mp.

Fruntașii acestui top sunt locuitorii din județul Timiș cu 933 de șantiere active, urmați îndeaproape de București (852 șantiere), Iași (607 șantiere), Ilfov (495 șantiere) și Cluj-Napoca (429 șantiere). În ceea ce privesc suprafețele ocupate, locul 1 revine Bucureștiului cu o suprafață totală de 3.04 mld mp, urmat de Timiș cu 969.233 mp și Constanța cu 647.207 mp.

„Segmentul rezidențial privat este, cu siguranță, motorul care a susținut o mare parte din piața construcțiilor în acest an. Vorbim de un procent de aproximativ 51% din construcțiile noi apărute. De asemenea, studiul de față este susținut și de activitatea constructorilor români. În urma chestionării a 100 de antreprenori activi din țara noastră am descoperit că 66% din aceștia realizează lucrări pentru domeniul rezidențial. Așadar aproape două treimi activează în acest segment, în timp ce, de exemplu, doar 15,8% realizează lucrări în domeniul infrastructurii sau 12,2% în domeniul medical. Rezultatele întregului studiu vor fi publicate în cadrul analizei de specialitate: Top 100 Antreprenori Generali”, a declarat Mihaela Ghiorghiu, PR Specialist.

În ceea ce privesc autorizațiile eliberate pentru clădirile rezidențiale, acestea au fost într-o ușoară scădere în luna septembrie conform Institutului Național de Statistică. Cifrelor publicate de INS la 30 octombrie 2017, arată că în luna septembrie 2017 s-au eliberat 4030 autorizații, în scădere cu 8,7% față de luna august a aceluiași an, și cu 0,8% față de luna septembrie 2016. Analiza indică, de asemenea, faptul că 63,1% din numărul total de autorizații sunt pentru zona rurală, în timp ce zonele cu cele mai semnificative creșteri față de luna august 2016 sunt: Nord-Vest (cu un plus de 89 de autorizații) și Centru (plus 26 autorizații).

Concluziile studiului realizat de IBC Focus țintesc către nevoia de informare și educare cu privire la situația actuală a șantierelor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.