Clujul, promovat peste Prut de către ansamblurile locale

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a participat împreună cu Ansamblul „Rapsodia Someșană” al Companiei de Transport Cluj și Grupul tradițional „Mărișana” din localitatea Mărișel, în perioada 28 iunie – 3 iulie 2017, în Chișinău, la Festivalul Internațional „Ștefan cel Mare și Sfânt” – ediția a IV-a și la Festivalul Internațional de Folclor „Cântă cucu-n Bucovina”.

Aceste activități cultural-artistice de peste Prut s-au desfășurat în baza acordului de parteneriat încheiat la începutul acestui an împreună cu Centrul Cultural European „Dacia” din Chișinău – Republica Moldova, acord ce are ca scop realizarea unor evenimente comune în vederea promovării celor două țări în domenii precum cultură, artă, tradiții și obiceiuri, port popular și conservarea și promovarea parimoniului cultural comun.

„Participarea la aceste festivaluri organizate la Chișinău a constituit pentru noi o oportunitate în plus de a promova valorile și tradițiile clujene. Desigur, dorința noastră este aceea de a continua colaborarea și de a avea relații cât mai strânse cu frații noștri de peste Prut de care ne leagă atâtea lucruri”, a declarat președintele forului judetean, Alin Tișe.

Cele două formații care au reprezentat Clujul, alături de alte numeroase ansambluri folclorice din țară și străinătate, din state precum Republica Moldova, Letonia, Spania și Ucraina au prezentat în perioada menționată, atât în Chișinău cât și în alte localități din Republica Moldova, jocuri tradiționale, respectiv muzică vocală și instrumentală din județul Cluj. Astfel, au avut loc mai multe spectacole în Parcul Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău și în orașul Vadul lui Vodă, în cadrul cărora au fost puse în scenă jocuri din Câmpia Transilvaniei sub coordonarea instructorilor Ilie Lung și Victor Pop, jocuri din zona Mărișel, muzică instrumentală și vocală, în interpretarea instrumentiștilor celor două ansabluri și a soliștilor vocali Angela Nistor și Ioan Merca. De mare succes s-au bucurat și tulnicăresele din Mărișel, care au deschis și încheiat fiecare spectacol.

De asemenea, în ziua de duminică, 2 iulie 2017, clujenii au luat parte la hramul bisericii românești „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău și au depus coroane de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Piața Marii Adunări Naționale, unde s-a ținut o rugăciune de pomenire. Datorită succesului de care s-au bucurat, cele două ansambluri clujene au fost invitate să participe și la viitoarele ediții ale acestor festivaluri.

Toate spectacolele pe care cele două ansambluri le-au prezentat s-au încheiat cu intonarea de cântece patriotice, care au ridicat la propriu publicul în picioare, prilejuind o emoție profundă și multă bucurie.

Primul eveniment de acest gen a avut loc în luna aprilie a.c, când interpreți de folclor din Republica Moldova au evoluat în cadrul ,,Concertului Prepascal” organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.