Clujul, promovat prin TIFF în industria cinematografică internațională

aperitiffO prestigioasa revista a industriei cinematografice internationale, Screen International, descrie Festivalul International de Film Transilvania si orasul Cluj-Napoca. Articolul laudă susținerea autorităților locale in sustinerea cinematografiei, amintind proiectul „Buftea de Cluj”, ce va dezvolta industriile creative din zonă.

Clujul a ajuns în atenția industriei cinematografice mondiale datorită proaspăt-încheiatei celei de-a 12-a editii a TIFF. „Screen International” prezintă câștigătorii ediției de anul acesta a TIFF și vorbeste de scăderea finanțărilor de film prin Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Materialul a apărut luni sub semnătura lui Martin Blaney si descrie succesul peliculei „Corabia lui Tezeu”, marele câștigător al acestei ediții, precum și despre premianții principalelor categorii. „Autoritățile clujene și primarul Emil Boc au rămas susținători fideli ai festivalului. Tot ei sunt și prima autoritate locală din România care a susținut financiar digitalizarea unui cinematograf – Cinema Victoria. Mai mult, orașul – cel de-al doilea ca mărime din România, după București – va deveni un centru al producției audiovizuale prin dezvoltarea Centrului Regional pentru Industrii Creative (cunoscut drept ”Buftea de Cluj” – n.t.) cu finanțare prin fondurile de dezvoltare europene”, se arată în articol.

De asemenea, Jay Weissberg, critic de film al Variety, unul din oaspeţii tradiţionali ai TIFF, a declarat: „Acest festival este unul dintre cele mai importante din circuitul festivalier. Eu merg la unul sau două festivaluri de film în fiecare lună, pe tot parcursul anului. Întotdeauna am spus că TIFF-ul este locul în care de cel puțin 2-3 ori în timpul festivalului sunt treaz când răsare soarele, pentru că stau într-o cafenea vorbind cu colegi și prieteni. Este un sentiment frumos, este ceea ce ar trebui să fie de fapt cinematografia, este ceea ce de fapt ar trebui să fie un festival de film”, a declarat Weissberg, citat de Digi 24.

TIFF a fost catalogat și de către site-ul Raindance.org unul dintre cele 100 de festivaluri de film „esențiale” din lume și este recomandat drept o destinație importantă a anului pentru profesioniştii de film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.