Clujul vă găzdui Campionatul Mondial de Futnet 2018, cu 24 de echipe participante!

Campionatul Mondial de Futnet se va desfăşura în luna noiembrie a anului viitor, datele exacte urmând a fi stabilite de către Federaţia Internaţională de Futnet (UNIF). La competiţie vor participa 24 de echipe, printre care campioana mondială, Cehia, şi vicecampioana, Slovacia.

Preşedintele UNIF, Kamil Klenik, a fost prezent la partida amicală dintre România şi Ungaria, disputată în week-end-ul trecut, pe terenul din baza sportivă Gheorgheni, acolo unde a înmânat, oficial, scrisorile de încredinţare a organizării, primarului Emil Boc şi preşedinteului Asociaţiei de Futnet din România, Sorin Bogdan, totodată membru în Comitetul Executiv al UNIF. „Tricolorii” au câştigat disputa cu scorul general de 2-1.

La competiţia ce se va desfăşura la Cluj-Napoca vor participa 24 de echipe ce vor concura pe cele trei probe de simplu, dublu şi triplu. Printre echipele ce vor veni în Sala Polivalentă se numără campiona mondială, Cehia şi vicecampiona, Slovacia. La ediţia de anul trecut a „mondialelor”, desfăşurată la Brno, în Cehia, în faţa unei săli arhipline, România a reuşit să obţină locul trei, pe naţiuni, o performanţă pe care „tricolorii” îşi propun să o depăşească pe teren propriu, la Cluj.

„Futnetul este un sport extrem de spectaculos, dinamic şi plin de suspans, iar publicul clujean va avea posibilitatea să asiste la trei zile de competiţie extrem de interesante. Acest sport suscită un interes enorm în ţări precum Cehia sau Slovacia, dovadă şi asistenţa de la ultimele Campionate Mondiale, când, mai ales finalele, s-au disputat cu casa închisă. Se va juca aproape 12 ore pe zi, în primele două zile de competiţie, vor fi meciuri pe mai multe terenuri şi, cu siguranţă, clujenii vor avea ce vedea. Competiţia a generat un interes major şi în multe dintre ţările participante. Spre exemplu, cehii ne-au anunţat că ei vor conta pe susţinerea a cel puţin 1000 de fani”, a spus Sorin Bogdan, preşedintele Asociaţiei Futnet România.

În cursa pentru o clasare cât mai bună, România se va baza pe o echipă ce-l are ca lider pe Georgel Bobiş (33 de ani), vicecampion mondial la proba de simplu, în Cehia, anul trecut. Bobiş este legitimat la clubul Tengo Salonta.

Georgel Bobis

„Georgel Bobiş este unul dintre cei mai buni din lume. Anul trecut a reuşit să obţină medalia de argint, la proba de simplu, iar acum, pe teren propriu, ne propunem să ţintim aurul. Ştim cât de important este sportul în viaţa comunităţii şi, tocmai de aceea, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sperăm să punem bazele unui program de competiţie, în şcoli, prin care să atragem copiii să practice acest sport”, a mai spus Sorin Bogdan.

Despre futnet:

Există trei discipline determinate de numărul de jucători: simplu, dublu și triplu. Regulile de bază stabilite de către legile de futnet ale UNIF sunt următoarele:

  • Simplu: echipa este compusă dintr-un jucător, care are dreptul la două atingeri şi o cădere, indiferent de categorie (vârstă, masculin/feminin).
  • Dublu: doi jucători, până la trei atingeri (nu două atingeri consecutive de către același jucător), o singură cădere admisă pentru masculin și două caderi admise pentru feminin și juniori.
  • Triplu: trei jucători, până la trei atingeri (nu două atingeri consecutive de către același jucător), o cădere admisă pentru masculin și două pentru feminin și juniori.
  • Echipa marchează un punct de fiecare dată când adversarul comite o greșeală: trimite mingea în fileu, lovește mingea înafara terenului, atinge fileul, același jucător atinge mingea de două ori consecutiv (cu excepția probei de simplu), atinge mingea cu mâna.
  • Pentru a câștiga meciul, echipa trebuie să câștige două seturi. Un set este câștigat de echipa care a marcat prima 11 puncte cu o diferență minimă de 2 puncte(spre exe. 11-9. În caz contrar, setul se încheie atunci când o echipă ajunge la 15 puncte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.