COD ROȘU de caniculă pentru cea mai mare parte din Grecia, sudul Italiei și Bulgaria. Temperaturile ajung până la 47 de grade

S-a anunțat cod roșu de caniculă în mare parte din Grecia, sudul Italiei și în Bulgaria, iar pentru cea din urmă a fost emis și un avertisment de călătorie de autoritățile de la București 

Europa se confruntă cu cel de-al treilea val de caniculă și este cel mai puternic de până acum – 47 de grade Celsius se vor înregistra în centrul Greciei.

De altfel, este cod roșu de caniculă și ultimul anunțat a fost cel pentru Bulgaria, acolo unde se află și o bună parte dintre turiștii români. Mai exact, acesta este în vigoare până mâine și vor fi temperaturi de peste 41 de grade Celsius.

De asemenea, cod roșu de caniculă este și în sudul Italiei – Sicilia este puternic afectată de căldură și caniculă. Și în sud-vestul Turciei se înregistrează fenomene meteo extreme ce duc la incendii. Zona a fost declarată zonă de dezastru de autoritățile turce. Peste 5000 de pompieri încearcă să aducă flăcările sub control.

Au fost înregistrate peste opt persoane care au murit din cauza incendiilor, iar alte peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. În acest moment sunt peste 120 de incendii în Turcia.

O situație similară este și în Grecia. În insula Rhodos, de exemplu, aproape o treime din teritoriul acesteia este cuprins de flăcări. Localități întregi au fost arse.

Situația este dramatică și în sudul Italiei, acolo unde în ultima săptămână au fost înregistrate nu mai puțin de 800 de focare noi. Cifra crește de la o oră la alta, pompierii nu mai fac față și zeci de aeronave încearcă să stingă flăcările.

Sursa acestor fenomene extreme este domul de căldură care s-a instalat pe sudul Europei. Acest val de căldură funcționează ca o cupolă și are efectul unei oale sub presiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.