Comemorarea Genocidiului împotriva armenilor, miercuri, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei alături de Uniunea Armenilor din România – sucursala Cluj, comemorează 103 ani de la Genocidul împotriva armenilor, printr-un concert de excepție alături de Cosmin Rafael Bălean, singurul muzician din Romania care interpretează lucrări armenești la tradiționalul instrument, duduk. Evenimentul va avea loc in data de 25 aprilie, începând cu orele 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, iar intrarea este liberă.

Duduk, oboiul armean, a fost inclus în anul 2008 în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO. Este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, originile sale coborând până în epoca regelui Tigran al II-lea cel Mare (95-55 a. Chr.), un contemporan al marelui rege dac Burebista. Este un instrument de suflat caracterizat printr-un timbru cald, ușor nazal, fiind realizat, în mod tradițional, din lemn de cais. În Armenia, instrumentul acompaniază cântecele și dansurile populare din diferite zone etnografice, fiind utilizat în repertoriul muzical al nunților și al înmormântărilor. Armenii consideră acest instrument ca fiind unul definitoriu pentru tradiția muzicală și pentru spiritualitatea armeană, în formele sub care s-a manifestat aceasta de-a lungul istoriei lor milenare.

În deschidere, prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Institutului de Armenologie din Cluj, va evoca genocidul împotriva armenilor, organizat de autoritățile otomane între anii 1915 și 1923, prin care au fost exterminați cca 1.5 milioane de armeni.

Data de început a genocidului este considerată a fi ziua de 24 aprilie 1915 („sâmbăta roșie”), când conducătorii comunității armene din Istanbul și din alte orașe ale Imperiului Otoman au fost arestați din ordinul ministrului de interne Mehmet Talaat Pașa și deportați în regiuni aride din Asia Mică. Potrivit datelor colectate de serviciile de informații ale Puterilor Aliate și Asociate, cca 600.000 de armeni au fost masacrați în perioada aprilie 1915 – mai 1916, mulți alții pierzându-și viața în anii care au urmat. În septembrie-noiembrie 1920, în timpul războiului turco-armean, turcii au masacrat, de asemenea, un foarte mare număr de civili armeni (între 60.000 și 200.000, după diferite estimări), pentru a realiza purificarea etnică a teritoriilor ocupate.

Între 1920 și 1922, în cadrul operațiunii Nemesis, patrioții armeni i-au asasinat pe principalii responsabili ai genocidului, refugiați în diferite capitale europene (Mehmet Talaat Pașa, fost ministru de interne și mare vizir – asasinat la Berlin, în 15 martie 1921, de studentul Soghomon Tehlirian; Said Halim Pașa, fost mare vizir – asasinat la Roma, în 6 decembrie 1921, de Arshavir Shiragian; Behaeddin Shakir Bey, fost lider politic al partidului Junilor Turci – asasinat la Berlin, în 17 aprilie 1922, de către Aram Yerganian; Jemal Azmi, valiu al Trebizondei, responsabil de asasinarea prin înecare a 15.000 de armeni – asasinat la Berlin, în 17 aprilie 1922, de Arshavir Shiragian etc.).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.