Companiile de medicamente generice din România cer Parlamentului să dezbată bugetul sănătăţii concomitent cu modificarea taxei clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, cere Parlamentului să nu dezbată bugetul sănătăţii separat de revizuirea taxei clawback, pentru evitarea distrugerii industriei farmaceutice locale şi dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil.

medicamente

APMGR atrage atenția că, în cadrul fiscal actual, orice alocare bugetară suplimentară pentru medicamente sfârșește prin a fi plătită de producătorii de medicamente, prin taxa clawback.

Producătorii de medicamente generice, care dețin operațiuni industriale importante în România, oferind 8.000 de locuri de muncă, sunt cei mai afectați de modul de calcul actual al taxei și vor fi nevoiți să continue disponibilizările de personal și retragerea de pe piață a medicamentelor al căror preț a ajuns sub costul de producție.

„Autorităţile trebuie să decidă dacă vor să continue politica actuală de distrugere a producției locale de medicamente, care înseamnă atât pierderea de investiții majore cât și de locuri de muncă. O astfel de politică va duce la pierderi semnificative pentru bugetul de stat, având în vedere că producătorii locali de medicamente generice contribuie, prin impozite directe și indirecte, cu cca. 1,5% la PIB-ul României,” a declarat Dragoș Damian, Președinte al APMGR.

În opinia APMGR, dezbaterile legate de bugetul alocat sănătății în 2015 trebuie corelate cu creșterea bugetului de referință pe baza căruia se calculează taxa clawback, la un nivel de minimum 1.650 milioane RON per trimestru – în creştere cu 10% faţă de prezent-, și adoptarea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Fără aceste prevederi, atât bugetul de stat va fi afectat, cât şi pacienţii, care vor trebui să plătească mai mult pentru acelaşi tratament. Conform datelor APMGR, începând cu 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate din aceste medicamente dispărute (888 în total) erau medicamente cu preţ mai mic de 50 RON, iar 45% erau fabricate în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.