Comunitatea LGBT din Cluj a castigat! Marsul Gay Pride va avea loc pe 1 iulie 2017!

Comunitatea gay din Cluj-Napoca a primit aprobarea de la primarie pentru marşul din cadrul festivalului Cluj Pride, fiind nevoie de 15 zile de negocieri si 22 de cereri depuse.

„Marșul #spunedrept din cadrul Festivalului ‘Cluj Pride’ 2017 se ține pe 1 iulie, autorizat de către primărie după 15 zile de negocieri continue și 22 de cereri depuse, anunţă azi organizatorii.

Asta în contextul în care reprezentanţii primăriei declarau în urmă cu câteva zile că o serie de cereri pentru paradă au fost respinse, din cauză că evenimentul comunităţii LGBT şi al susţinătorilor interferează cu alte manifestări, în special cu cel al Operei Române, anunţat pentru Piaţa Unirii.

De asemenea, Noua Dreaptă a depus în 12 iunie o cerere pentru organizarea unui Miting pentru normalitate în data de 1 iulie, în Piața Avram Iancu, între orele 13.00 – 15.00., iar cererea lor a fost aprobată.

Potrivit primăriei, marsul a fost autorizat pe un alt traseu pentru a nu interfera cu evenimente care au loc în centrul orașului – concertul Operei Române. Traseul autorizat este unul nou, aproape de centrul orașului, dar nu cel care s-a cerut inițial: Pod Garibaldi – G. Muzicescu – Bd 1 decembrie – Pod Napoca. Marșul va avea loc în 1 iulie între orele 10.00-12.00.

Intenţia anunţată a organizatorilor a fost de a străbate în tăcere centrul orașului purtând mesajul marșului pe piept – #spunedrept – Organizatorii i-au invitat la parada tăcerii pe cetăţenii care le susţin mesajul: „respectul pentru libertate și demnitate umană”, susţin aceştia.

Organzatorii Cluj Pride au transmis zilele acestea şi un mesaj, cu cifre, pentru promovarea toleranţei.

„Mesajul pe care instituțiile statului și autoritățile locale din Cluj-Napoca îl transmit în aceste zile în spațiul public este unul extrem de important nu doar pentru comunitatea LGBTQ & friends, ci pentru întreaga societate românească. Să luăm așadar în considerare în analiza acestui mesaj contextul următor și datele de mai jos:

>Conform No Hate Speech Watch, 1 din 4 membri ai comunității LGBT și 1 din 3 persoane transgender sunt victimele violenței în viața de zi cu zi. Conform European Union Agency for Fundamental Rights, mai mult de 1 din 2 persoane LGBT consideră că limbajul ofensator folosit de politicieni la adresa lor este răspândit, iar conform Hatebase.org, aproape 1 din 2 victime ale violențelor împotriva LGBT cred că poliția nu ar interveni.

>În România, conform unui studiu realizat în licee de Accept România:

*9 din 10 elevi LGBT și LGBT-friendly consideră că termenii „lesbiană” și „homosexual” sunt folosiți cu sens negativ, ceea ce îi face să se simtă stigmatizați și să nu dorească să își recunoască orientarea sexuală la școală;
*7 din 10 elevi LGBT consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranță la școală, mai ales din punct de vedere emoțional;
*6 din 10 elevi LGBT spun că au fost victima sau martorul unei agresiuni verbale sau fizice din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.