Consorţiul Universitaria, reunit la Cluj: „Conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie depolitizată”

Reprezentanţii celor cinci universităţi care alcătuiesc Consorţiului Universitaria, reuniţi la Cluj-Napoca în perioada 22 – 24 iunie, au solicitat depolitizarea completă aconducerii Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), astfel încât membrii acesteia să nu fie implicaţi în niciun fel de activitate de natură politică.

Potrivit unui comunicat al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) transmis, duminică, în rezoluţia adoptată la finalul reuniunii Consorţiului Universitaria se arată că CNR este obligat să îşi arate autonomia faţă de Ministerul Educaţiei Naţionale, nu vasalitatea şi obedienţa faţă de acesta.

„Reprezentanţii universităţilor Consorţiului Universitaria au subliniat, necesitatea adoptării unor măsuri legate de calitatea învăţământului superior, finanţarea acestuia, restricţiile şi obligaţiile financiare ale universităţilor, necesitatea reevaluării şcolilor doctorale şi a criteriilor de clasificare a universităţilor. Consorţiul Universitaria apreciază că datoria Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) este şi aceea de a reprezenta universităţile în relaţia cu factorul politic şi, în anumite segmente de activitate, chiar cu societatea civilă. Pentru a-şi îndeplini corect şi eficient această funcţie, conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie să fie complet depolitizată (…) prin neimplicarea totală a membrilor acesteia în orice activitate de natură politică. CNR este obligat să îşi arate autonomia faţă de Ministerul Educaţiei Naţionale, nu vasalitatea şi obedienţa faţă de acesta”, se arată în documentul citat.

De asemenea, Consorţiul Universitaria solicită ca rolul şi impactul universităţilor membre în Consiliul Naţional al Rectorilor să fie proporţionale cu locul universităţii respective în sistemul de învăţământ superior din România, confirmat de performanţa şi prestigiul instituţiei de învăţământ, precum şi de dimensiunea comunităţii academice.

În cazul în care aceste seturi de bune practici nu vor fi implementate în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor, Consorţiul Universitaria va lua în calcul formarea unei noi structuri colegiale care să corespundă acestor standarde.

Pe de altă parte, universităţile din Consorţiul Universitaria solicită Ministerului de Finanţe ca veniturile proprii ale universităţilor să rămână la dispoziţia acestora fără a fi necesară deblocarea soldurilor de către ministerul de resort.

„Susţinem implicarea activă a Consorţiului Universitaria în comisiile de analiză şi elaborare a modificărilor Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011, apreciind că orice discuţie referitoare la o nouă lege a educaţiei nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanţilor universităţilor membre ale Consorţiului – universităţile româneşti clasate pe primele poziţii la nivel naţional în ierarhizările internaţionale, în topul preferinţelor angajatorilor şi ale studenţilor”, se subliniază în rezoluţie.

Totodată, membrii Consorţiului susţin clasificarea universităţilor din România exclusiv pe baza unei metodologii care să recunoască şi să recompenseze excelenţa academică şi solicită redistribuirea de către MEN a locurilor bugetate rămase neocupate în urma sesiunii de admitere din iulie, la nivel naţional, către universităţile din Consorţiu, având în vedere că cifrele de şcolarizare ale acestora au fost reduse în urma alocării preliminare din luna aprilie.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.