Cum funcționează și care sunt principalele tipuri de acumulatori?

Pe măsură ce lumea schimbă din ce în ce mai mult, acumulatorii devin un instrument vital de stocare pentru facilitarea tranziției energetice. Acumulatorii sunt alegerea preferată pentru a alimenta orice tip de dispozitiv, de la telefoane mobile la vehicule electrice și drone. Aceștia au un impact semnificativ asupra felului cum ne desfășurăm activitățile și reprezintă componente esențiale pentru electrificarea multor aspecte ale vieții noastre de zi cu zi.

Din ce sunt fabricați acumulatorii și cum funcționează?

Acumulatorii sunt fabricați dintr-o varietate de materiale, precum ioni de litiu, nichel, mangan și cobalt. Felul în care acumulatorii sunt asamblați, garantează folosirea lor în siguranță, creând un mediu controlat. Aceștia funcționează prin conversia energiei electrice în energie chimică, ceea ce ne permite să stocăm electricitatea într-o formă foarte densă. 

Toți acumulatorii inventați până în prezent sunt compuși din trei elemente de bază: un anod sau borna negativă, un catod, care este borna pozitivă și un electrolit, de obicei o substanță chimică, care provoacă o reacție între anod și catod. Atunci când borna negativă și cea pozitivă sunt conectate într-un circuit, are loc o reacție chimică între electroliți și borna negativă. Această reacție va genera electroni ce curg prin circuit și se depun în catod. Când anodul este consumat, reacția nu mai are loc, iar acumulatorul nu mai generează electricitate.

Principalele tipuri de acumulatori utilizați în societatea modernă

Există mai multe tipuri de acumulatori folosiți ca principale surse de curent pentru alimentarea diverselor dispozitive. Cei mai cunoscuți acumulatori sunt cei cu litiu-ion, pentru alimentarea telefoanelor mobile, dar și cei cu plumb acid, utilizați pentru a porni mașinile și pentru a stoca energia necesară luminii, radioului și alte componente ale vehiculelor. 

Pe lângă aceștia, regăsim și acumulatori litiu-polimer ce oferă un risc redus de supraîncărcare și furnizează curent electric de mare intensitate, litiu-fier-fosfat ce pot fi regăsiți sub forma unor șuruburi, nickel–metal hydride care necesită o încărcare pulsată și se deteriorează rapid când sunt conectați la o sursă de curent continuu. 

Principala diferență între acumulatori este însă densitatea energiei. Spre exemplu, într-un acumulator litiu-ion poate exista mai multă energie decât în cele cu plumb. Tocmai din acest motiv, primii sunt folosiți într-o gamă largă de aplicații, înlocuind cu succes acumulatorii plumb-acid. 

În funcție de nevoi însă, asigurați-vă că alegeți acumulatori potriviți, pentru aplicațiile desfășurate. Căutați mai multe componente electrice de înaltă calitate? Vizitați tme.eu unde puteți alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.