Cum va arăta Turnul Pompierilor modernizat? FOTO

25 de echipe de arhitecți, ingineri și proiectanți s-au înscris în competiția dedicată unui monument emblematic al municipiului nostru, Turnul Pompierilor, numit și „Turnul celor trei vârste”.

Concursul a fost organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca alături de Ordinul Arhitecților din România și ilustrează politica publică pe care municipalitatea clujeană a decis să o promoveze pentru ceea ce înseamnă revitalizarea spațiilor publice, o modalitate extrem de transparentă, deschisă și eficientă.

Primăria va asigura suportul financiar pentru organizarea unor astfel de concursuri de soluții și implementarea proiectului câștigător.

„Clujul are resursa umană, intelectuală, profesionistă, pentru a da tot ceea ce e mai bun, are capacitatea organizatorică de a coagula această expertiză de specialitate și pentru a genera astfel cele mai bune soluții cu putință pentru spațiile publice pe care le avem. De aceea, proiectul pentru Turnul Pompierilor este doar începutul unei serii de concursuri de soluții dedicate revitalizării spațiilor publice din orașul nostru. Până acum am demarat alte două concursuri, care sunt aprobate de Consiliul Local al Municipiului: pentru reabilitarea malurilor Someșului și pentru Cetățuie.

Sper ca, prin aceste proiecte și această modalitate de abordare a modernizării spațiilor publice, Clujul să dea un model de bune practici pentru toate orașele din țară.

Nu în ultimul rând, îi felicit pe toți concurenții care au participat la competiția pentru Turnul Pompierilor și le mulțumesc tuturor partenerilor pentru efortul și implicarea lor”, a declarat primarul Emil Boc.

Câștigătorii au fost anunțați sâmbătă, 4 februarie 2017, iar expoziția cu proiectele înscrise în concursul de soluții poate fi vizitată până la data de 16 februarie, în spațiul de pe str. Iuliu Maniu nr. 4.

Premiul I, reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, este de 365.823 de lei. Premiul pentru proiectul plasat pe locul II a fost de 22.000 de lei, iar locul III – 13.000 de lei. Lista completă a echipelor câștigătoare a fost publicată pe website-ul OAR: http://oar.archi/…/rezultatele-concursului-de-solutii-pentr…

Echipa de specialiști care a câștigat premiul I în concursul de soluții dedicat revitalizării unui monumentemblematic din istoria Clujului, Turnul Pompierilor: 

Autor principal: Vlad Sebastian Rusu 

Coautori: Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olănescu

Colaboratori arhitectură – Colaboratori specialități: Ing. Ovidiu Rusu, Prof. dr. ing. Ludovic Kopenetz — with Vlad Sebastian Rusu and Anda Gheorghe.

Turnul va avea o zonă din care turiștii pot vedea orașul de la înălțime. Din acel punct va putea fi studiată și machecta orașului, iar deasupra va fi o oglindă de mari dimensiuni.


Concursul a fost lansat la finalul anului 2016, până la data-limită de 26 ianuarie 2017 intrând în comisia tehnică un  număr de 25 de proiecte participante.

Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 365.823 RON. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 22.000 RON, iar pentru cel de-al treilea, de 13.000 RON.

Juriul competiției a fost format din:

  • arh. Ligia Subțirică
  • arh. Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR)
  • arh. Szabolcs Guttman, președintele filialei Transilvania a OAR
  • arh. Ionuț Radu Filip
  • arh. Irina Meliță
  • arh. Oana Bogdan
  • arh. Adrian Hagiu
  • Florin Moroșanu, directorul Casei Municipale de Cultură.

Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.


 

Acest concurs a fost organizat de către Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Promotorul concursului a fost Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul de anunțare a rezultatelor a fost organizat cu sprijinul Asociației Studenților Arhitecți Cluj AStA Cluj și Asociației Clujul Comoară și este găzduit de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail.

Expoziția proiectelor va putea fi vizitată până în data de 16 Februarie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.