Cauza generala a pielii uscate, care se descuameaza, este lipsa hidratarii. Dar de unde vine aceasta? Epiderma este afectata ca urmare a deteriorarii barierei sale protectoare sau din cauza deficitului de grasimi sanatoase care sunt necesare stratului sau superior.
In mod normal, acesta din urma este format din celule moarte si uleiuri naturale, care ajuta la captarea umiditatii. Dar, daca nu exista o cantitate suficienta in tesut, atunci apare uscaciunea.
In majoritatea cazurilor, pielea uscata nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Este destul de comuna, poate aparea la oameni de toate varstele si oriunde pe corp, de la maini si fata, pana la picioare. De asemenea, lipsa hidratarii poate face ca epiderma sa se inroseasca, sa fie mai sensibila ori sa resimti la nivelul ei o senzatie de mancarime.
Primul gand pe care il ai cand experimentezi cele enumerate mai sus este sa folosesti un remediu hidratant. Si, in timp ce asta ajuta si este probabil sa vezi imbunatari in cateva minute, nu este o solutie completa. Dupa ce ai aplicat, de exemplu, creme din gamele Sabon, produse realizate din ingrediente de calitate superioara, incearca sa identifici cauza si sa o elimini.
Principalele lucruri care cauzeaza uscaciunea pielii:
Daca petreci foarte mult timp in casa, fara a aerisi corespunzator incaperile, e posibil ca aceasta sa fie problema. Aerul conditionat sau caldura pot reduce nivelul de umiditate, facand pielea sa se simta uscata si sa se descuameze.
Iarna, un umidificator poate ajuta la refacerea umezelii in aerul din casa. In plus, este o idee buna sa pastrezi la indemana o crema usoara, cu hidrocortizon. Acest ingredient, care necesita uneori reteta medicala, reduce inflamatia, roseata, mancarimile si ajuta la vindecarea si calmarea pielii uscate.
O alta cauza care poate provoca uscaciune este lipsa miscarii. Cand ai activitate fizica, pielea iti este mai oxigenata, fiindca fluxul sanguin este mult mai accelerat.
Bineinteles ca si ceea ce consumi are un cuvant important de spus. De exemplu, nu este suficient doar sa te hidratezi bine si sa bei minimum 2 litri de apa de zi. Conteaza si care este sursa acesteia.
De asemenea, calitatea apei este importanta si cand vine vorba de curatarea pielii. Atunci cand apa de la robinet contine o concentratie mare de minerale, precum magneziu si calciu, aceasta poate lasa o pelicula care provoaca uscaciune. Metalele grele transforma uleiurile de pe piele intr-o substanta groasa care blocheaza porii, agravand conditii precum acneea, rozaceea si impiedica produsele hidratante sa fie absorbite.
Si faptul ca petreci mult timp in cada, sub jetul fierbinte, ar putea crea probleme pielii. Expertii recomanda sa limitezi dusurile la cel mult cinci minute sau sa faci bai cu apa calda de 10-15 minute. Apoi, indicat este sa aplici o crema hidratanta imediat dupa ce te-ai sters cu prosopul, fiindca aceasta functioneaza cel mai bine cand porii sunt deschisi.
Pe cat este posibil, incearca sa petreci timp la aer si sa ai activitate fizica. Pe langa aplicarea unor produse de ingrijire, aceste lucruri te vor ajuta sa recapeti hidratarea pielii si sa mentii aspectul ei sanatos.
Sursa foto: Shutterstock.com