Directorul Institutului Geologic desfiinteaza proiectul RMGC: E fals in acte!

rosia montanaDirectorul general al Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea, a declarat, marti, ca ar da nota cinci proiectului Rosia Montana.

„Sunt atat de multe fisuri logice in acest proiect incat daca era un proiect care imi venea la evaluare pentru o tara africana cred ca il trimiteam inapoi cu 0 puncte. Am vazut punctul de vedere al Academiei Romane si este foarte bine fundamentat.

Prezint Comisiei ierarhizarea alternativelor de proces tehnologic pe baza rezultatelor privind recuperarea metalelor, se rezuma la aur si la argint, harti, harti in care compania, pe baza cartografica a Institutului Geologic, aceasta este o fapta penala dar eu nu am bani pentru ca statul roman are datoria sa-si apere angajatii, eu nu am bani sa ma bat cu avocatii acestei companii pentru ca altfel as face o plangere penala pentru ca acesta reprezinta un fals in acte. Deci imi iei baza cartografica si o modifici”, a spus Marincea, in cadrul Comisiei speciale care analizeaza proiectul minier de la Rosia Montana.

Acesta a mai spus ca din punctul de vedere al precedentelor nationale, in Canada o companie si-a pierdut licenta de explorare datorita unui fenomen similar, anume ca a modificat o harta a serviciului geologic federal canadian.

„La noi se poate. Va prezint (Comisiei speciale – n.r.) dintr-un material al serviciului geologic finlandez lista materiilor prime critice foarte importante economic cu specificatia ca in strategia industriei miniere pana in 2035 de pe site-ul Ministerului Economiei brusc nu mai avem nimic.

Eu sunt socat de faptul ca se discuta un proiect al unei companii private si nu se discuta legea serviciului geologic care sa imi permita, ca reprezentant al statului, sa optimizez sansa de a beneficia de o parte cat mai consistenta a rezervelor.

Aceasta lege nu exista si din acest motiv va prezint si o interpelare pe care am facut-o in Comisia de analiza tehnica a raportul de evaluare a impactului de mediu”, a mai precizat directorul general al Institutului Geologic al Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.